Europa press

Logo ep

    La Diputació de València destina 30.000 euros a la restauració de l'Església de la Mare de Déu d'Albuixech

    16:1520.08.2004


    VALENCIA, 20 (EUROPA PRESS)

    La Diputació de València, a través del Pla de Recuperació del Patrimoni Historicoartístic, destinarà 30.000 euros per a dur a terme la restauració de l''Església de la Mare de Déu d''Albuixech, segons han informat hui en un comunicat fonts de la institució provincial, que van apuntar que d''esta manera es frenarà el deteriorament progressiu que amenaça de ruïna este edifici.

    El rector d''esta església, Germán Amer, va explicar que la principal afecció que té el temple és la humitat i va comentar sobre això que "hem de tindre en compte que Albuixech és un poble que està situat a uns cinc metres del nivell del mar".

    La primera de les actuacions que realitzarà és la rehabilitació de la capella del Sagrat Cor de Jesús, ja que, segons va indicar el rector, la superfície interior de la volta que la cobrix i els murs laterals presenten "nombrosos" forats.

    Per a emprendre esta actuació, en primer lloc, es desmuntarà una part de la coberta i es realitzaran cales per a verificar l''estat de l''estructura de la volta, segons Amer, que va indicar que posteriorment es repararan els forats.

    La segona fase d''estos treballs se centrarà en la restauració de la torre campanar que es va restaurar fa uns huit anys però que té els fonaments "molt deteriorats per les filtracions d''aigua i la humitat, que han degradat el conjunt de l''església", va comentar el rector, que va advertir del perill d''afonament de la torre.

    Així mateix, va matisar que fins que no es realitze un estudi més exhaustiu, mitjançant cales i assajos, per a localitzar alteracions i anomalies en el conjunt de l''edifici no es podrà saber exactament, quines són les actuacions concretes que han de realitzar-se.

    El cost total de les obres de rehabilitació de l''Església de la Mare de Déu d''Albuixech puja a 204.804,25 euros. Amer va afirmar que estos treballs podran iniciar-se el mes que ve "gràcies a l''aportació de la Diputació de València i a la col·laboració del poble".

    Per part seua, el president de la corporació provincial, Fernando Giner, va indicar que amb les ajudes destinades per esta institució a la rehabilitació del temple "recuperarem una part de la nostra història perquè les generacions futures puguen gaudir d''uns edificis que pertanyen a la història dels nostres pobles i de la seua gent".

    ORIGEN DEL TEMPLE

    La història de l''Església de la Mare de Déu d''Albuixech es remunta a 1268, quan un sacerdot de la catedral de València enviava a treballar un llaurador a un camp de la seua propietat, van comentar les mateixes fonts, que van relatar que l''agricultor llaurava amb un parell de bous i estos, quan passaven per davall d''un d''alborcer, es paraven i s''agenollaven.

    Segons la llegenda, el llaurador es va acostar a l''alborcer i va trobar al seu tronc una imatge seguda de la Mare de Déu amb el Xiquet en braços, a la qual se l''anomenà "la Moreneta", a causa del seu color. Sembla que els Benedictins de Mahuella van amagar la imatge de la Mare de Déu per a protegir-la de la invasió islàmica al segle VII. Esta troballa es va comunicar al bisbe de València, Andrés Albalat, qui va manar construir una ermita davall l''advocació de la Mare de Déu de l''Alborcer.

    Entre 1873 i 1874 es va edificar l''Església major de la Mare de Déu d''Albuixech. Anys més tard, al 1891, es va ampliar l''església amb la construcció de la façana i el campanar. Finalment, entre 1936 i 1939, es va reedificar la casa abadia, per a deixar-la com està en l''actualitat.

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies