Europa press

Logo ep

    El director d'orquestra Riccardo Muti, nomenat doctor honoris causa per la Universitat de Barcelona

    14:2713.11.2003




    BARCELONA, 13 (EUROPA PRESS)

    El director d''orquestra Riccardo Muti ha estat nomenat avui doctor honoris causa per la Universitat de Barcelona (UB) en una cerimònia al Paranimf i durant la qual el músic ha dirigit un assaig de l''Orquestra Universitat de Barcelona, que ha interpretat els dos primers moviments de la ''Simfonia núm .. 41, Júpiter'', de Mozart. Muti és el primer músic estranger que rep aquesta distinció de la UB.

    Muti ha declarat davant els mitjans de comunicació l''honor que per a ell representa rebre aquesta distinció d''una universitat "tan meravellosa" com és la UB i en una "ciutat com Barcelona i a la qual estimo particularment". El director va recaptar fons per a la reconstrucció del Gran Teatre del Liceu després de l''incendi del 1994.

    El músic ha aprofitat la trobada amb els mitjans per recordar la "tragèdia de l''incendi" que va reduir a cendres el coliseu barceloní, fet que "va ser motiu de gran dolor en l''àmbit de la cultura no només a Espanya sinó a tot el món". Ha elogiat la rapidesa amb la qual Barcelona ha aixecat de nou "el gran de temple de la música tornat a la seva bellesa antiga".

    Muti ha alabat també l''Orquestra de la UB, formació que ha situat com a exemple de "senyal de gran civilització" de Barcelona perquè ofereix als estudiants del possibilitat de fer música a la mateixa universitat. Davant la seva actuació al Paranimf amb els joves intèrprets, ha dit que "la feina d''un director d''orquestra és sempre misteriós".

    EL DIRECTOR NO ÉS "UN DICTADOR"

    Ha assegurat que el director "no és un dictador sinó una persona amb una idea musical que ha de fer-la arribar a tot el món". En aquest sentit, ha remarcat que la seva feina no és la de dirigir autoritàriament als components de la formació perquè no ha de malmetre''s "la llibertat d''expressió" dels músics.

    El director ha establit un paral·lelisme entre la composició de la societat civil i una orquestra, formada totes dues per "persones diverses que han d''adreçar els seus esforços a construir una harmonia general en la qual tots se sentin reconeguts". "El director ha de ser el garant d''una idea bona per a tots", ha afegit el músic.

    Muti rep la distinció de la UB a proposta de la Facultat de Geografia i Història. En anteriors ocasions, han estat distingits el compositor Frederic Mompou (1979), la soprano Victòria dels Àngels (1987) i el tenor Josep Carreras (1989).


    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies