Europa press

Logo ep

    (Ampl.).- Sis mesos de presó per a dos Mossos d'Esquadra que van pegar i van vexar un detingut a Barcelona

    18:4712.01.2009



    BARCELONA, 12 de gener (EUROPA PRESS)

    L'Audiència de Barcelona ha condemnat a sis mesos de presó per un delicte contra la integritat moral i a una multa de 450 euros per una falta de lesions cadascun dels dos Mossos d'Esquadra que van pegar i van humiliar un home que va ser detingut per presumptament robar unes turistes al barri de la Barceloneta de la capital catalana.

    La secció vuitena considera que "no existeix cap dubte sobre la conducta prepotent, desproporcionada i vexatòria que van desplegar els acusats". Tot i això, no qualifica el delicte com a greu perquè en la conducta dels Mossos "va primar l'afany d'aconseguir qualsevol preu trobar els presumptes agressors de les noies", que havien fugit.

    Els fets es remunten a les 01.35 hores de l'1 d'octubre del 2006, quan els dos agents es trobaven al carrer Judici i dos turistes estatunidenques els van explicar que un grup de joves els havia abordat i amenaçat amb una navalla, i li havia tocat el pit i el cul a una d'elles.

    Mentre les acompanyaven al cotxe policial a la comissaria del carrer Nou de la Rambla, les noies van assenyalar tres joves que passejaven pel carrer Ginebra com a presumptes autors de l'atracament, de manera que els agents van procedir a detenir-los. L'únic que va poder ser arrestat va ser Javier G.R., que va negar reiteradament les acusacions mentre era immobilitzat contra la paret.

    "Tothom diu que ens equivoquem, tu et menjaràs una agressió sexual amb arma", li va etzibar l'agent --segons la sentència-- abans d'emmanillar-lo, donar-li bufetades, donar-li puntades de peu quan va caure a terra i ficar-lo "bruscament" al vehicle policial malgrat que l'home "no va mostrar mai cap tipus de resistència activa ni passiva".

    Després, Javier G.R. va ser traslladat a la comissaria de les Corts, on l'endemà va quedar en llibertat sense càrrecs i no es va prendre declaració a les joves per l'actitud "desenfadada i poc seriosa en relació amb la denúncia" que van mantenir a les dependències policials.

    Durant el judici, els agents "no van oferir ni una versió mínimament creïble exculpatòria, limitant-se a estranyar-se i comentar que ni van forcejar", i la seva defensa va dir que els "cops" eren a causa de les manilles.

    És per aquesta raó que el tribunal ha condemnat cadascun dels agents a sis mesos de presó i a dos anys d'inhabilitació especial per a l'exercici d'ocupació pública, així com a pagar una multa de 450 euros per una falta de lesions. Els processats no hauran d'indemnitzar Javier R.G. perquè aquest hi va renunciar. "No vull diners, vull que aprenguin una mica més i que no els donin la placa tan ràpid", va dir durant la vista.

    DETENCIÓ IL·LEGAL JUSTIFICADA

    Els processats també van detenir una dona que va presenciar l'agressió, Eva M.S., perquè, segons ells, suposadament va ajudar a escapar dos dels sospitosos. En aquest cas, el fiscal no va acusar els mossos ni el seu superior perquè els tres van creure erròniament que podien detenir-la per delicte d'encobriment.

    Eva M.S. també va ser traslladada a la comissaria de les Corts, on suposadament un superior va ordenar a una mossa que li fes un registre integral, i va ser despullada amb aquesta finalitat. Aquest tipus d'escorcolls, "desproporcionats" per a un delicte d'encobriment, han d'anotar-se en un llibre, però no consta que així es fes, encara que "és lògic pensar que si es practica un registre corporal indegut no es faci constar".

    El fiscal no va presentar càrrecs contra cap dels tres mossos ni el seu superior per la falta de proves i perquè la versió de la dona "planteja certs dubtes". Per això la sentència no fa cap esment sobre aquesta qüestió.

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies