Europa press

Logo ep

    Experts recomanen diagnòstic precoç i tractament agressiu per augmentar supervivència en fibrosi quística

    13:3102.03.2005


    MADRID, 2 (EUROPA PRESS)

    Cinc societats científiques espanyoles han elaborat un document de consens sobre el tractament de la fibrosi quística que destaca, entre les recomanacions, la importància d''un diagnòstic precoç i un tractament agressiu inicial per incrementar la supervivència d''aquests pacients, perquè endarrereix la colonització microbiana en l''aparell respiratori. Aquest treball ha estat presentat avui pels seus responsables al Col·legi de Metges de Madrid.

    El president de la Societat Espanyola de Fibrosi Quística, Manuel Sánchez Solís, ha dit que aquesta malaltia infecciosa, que afecta un de cada 5.300 nadons, és congènita i hereditària, i és transmesa al fill pels dos pares portadors sans. "Cadascun dels progenitors presenta un gen anòmal al braç llarg del cromosoma set, que és el que dóna lloc a la síntesi de la proteïna CFTR, responsable de portar els ions de clor i sodi a través de les cèl·lules epitelials", ha explicat.

    Els pacients amb fibrosi quística, per tant, tenen la mucosa pulmonar amb quantitats incorrectes d''aigua, sodi i clor, un moc anormal que facilita la infecció per determinats gèrmens, especialment, les pseudomones. Es tracta, per tant, segons ha dit el doctor Nicolás Cobos, de l''Hospital Vall d''Hebron de Barcelona, d''una malaltia multisistèmica que afecta, en primer lloc, el sistema respiratori amb una malaltia crònica degenerativa, però també afecta l''aparell digestiu, el fetge i l''aparell reproductor masculí.

    És una malaltia que no té cura però que, amb els avenços actuals, té una esperança de vida de 40 anys, quan fa només mig segle era de 2 anys. Per això, per als especialistes és tan important el diagnòstic precoç i el tractament agressiu "no per al pacient", sinó per a la pseudomones, segons el doctor Rafael Catón, de l''Hospital Universitari Ramón y Cajal. "S''administra al pacient tractament antimicrobià via oral (ciprofloxacina) i altres inhalats (trobramicina)", ha dit.

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies