Europa press

Logo ep

    La Generalitat aprova l'escut dels municipis de Beneixama i Anna

    18:2728.05.2004


    VALENCIA, 28 (EUROPA PRESS)

    La Generalitat Valenciana, a través del Consell Tècnic d''Heràldica i Vexil·lologia, ha aprovat l''escut de l''Ajuntament alacantí de Beneixama (l''Alcoià) i el del municipi valencià d''Anna (Canal de Navarrés), segons ha informat hui el director general d''Administració Local, José-Blas Molés.

    L''Ajuntament de Beneixama ha estimat convenient adoptar un escut perquè el represente i el simbolitze. Per això, va elevar al Consell Técnic d''Heràldica i Vexil·lologia, dependent de la Conselleria de Justícia i Administracions Públiques, l''oficialització d''este, prèvia memòria i estudi heràldic.

    Segons va explicar Molés, la Conselleria de Justícia i d''Administracions Públiques, a través de la direcció general d''Administració Local, perseguix sempre "mantindre les senyes d''identitat dels municipis de la Comunitat a través dels elements històrics, a l''igual de la dels ajuntaments, que constituïxen un element més de representació d''una localitat".

    A causa que l''escut que actualment estan utilitzant en esta localitat no apareix en els antecedents heràldics del municipi, ni en la Geografia General de la província d''Alacant de Francisco Figueras Pacheco, en què apareix el Constitucional comú de tots els municipis espanyols, el Consell Tècnic no té inconvenient a aprovar els elements que el Consistori està utilitzant, ja que no són contraris a les lleis del blasó (la torre i les claus creuades són elements propis d''una vila fronterera).

    Tot i això, s''ha de normalitzar d''acord amb el decret 166/94, de 21 de juny, del Govern valencià, que regula tant la forma com la prohibició d''usar ornaments exteriors, segons va indicar José-Blas Molés.

    D''esta manera, l''escut queda quadrilong de punta rodona. En camp d''atzur, torre d''or, maçonada i aclarit de sabre. En campanya sobre camp de gules, dos claus creuades d''or. Al timbre, Corona Reial oberta.

    Pel que fa a la localitat valenciana d''Anna, l''Ajuntament va adoptar l''aprovació de l''escut municipal perquè representara i simbolitzara el municipi. Després de diverses entrevistes amb el Consell Tècnic d''Heràldica, este òrgan consultiu va informar de la possibilitat d''usar les armes de dos llinatges que van tindre la senyoria del lloc en diferents moments, per això van haver d''elegir entre les armes dels Borja, representades amb un bou, i les dels Cervelló, amb un cérvol com a representació d''este llinatge.

    Així, el ple de l''Ajuntament va elegir que foren les armes dels Cervelló les que representaren el municipi, atés que algunes de les localitats adjacents utilitzen les armes dels Borja i, d''esta forma, a més de representar el municipi, les armes dels Cervelló establien un element diferenciador.

    COMTE CERVELLO

    Una altra de les motivacions és l''arrelament dels Cervelló en la tradició popular d''Anna, ja que segons la llegenda transmetre per Escolà en les seues Décades d''Història, obra que data del 1879, es vincula al Comte Cervelló amb el llac d''Anna, una de les senyes geogràfiques més representatives d''esta localitat valenciana.

    Finalment, destaca l''existència del Palau dels Comtes de Cervelló a Anna, actualment en procés de restauració, considerat l''edifici civil més emblemàtic de la localitat i futur centre museístic de la mateixa.

    Per totes estes raons, tramitat l''expedient per a la aprovació de l''escut heràldic del municipi d''Anna, este queda quadrilong de punta redona, mig partit, amb camp dividit en dos casernes: el primer en camp de plata cérvol blau passant; el segon en camp de plata, arbre sobre herba, estenent les seues arrels en un llac blau. Al timbre, com a signe extern Corona Reial oberta.

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies