Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Europa press

Logo ep

  Eslovènia trenca el seu cordó umbilical amb l'ex-Iugoslàvia per complir el seu somni europeu

  09:2829.04.2004


  BRUSSEL·LES, 29 (EUROPA PRESS)

  Amb una renda per càpita de 15.000 euros, similar a la de Grècia o Portugal, Eslovènia és el país adherent amb més desenvolupament econòmic dels deu que conformaran la sisena ampliació de la Unió Europea el pròxim 1 de maig.

  L''entrada al club europeu suposa, tot i això, un fet simbòlic: la ruptura definitiva del seu cordó umbilical amb la convulsa ex-Iugoslàvia.

  Eslovènia és a més, amb una població de dos milions d''habitants i poc més de 20.000 quilòmetres quadrats, una de les més petites nacions entrants. En el terreny econòmic, aquest país veí d''Àustria, Itàlia, Hongria i Croàcia ha aconseguit eradicar totes les herències del règim comunista que, abans del 1991, havia instal·lat una de les economies més hermètiques de la regió. Les inversions estrangeres eren nul·les i les empreses estaven en mans de l''Estat.

    Avui ja és una economia de mercat que incrementa gairebé 3 punts cada any el seu PIB i on el 70% dels seus intercanvis comercials es fan amb països de la Unió. Té una pròspera activitat turística i industrial, principalment en l''electrònica, la maquinària elèctrica, la metal·lúrgia, els vehicles de motor, les construccions mecàniques i el tèxtil.

   La taxa d''atur és del 6,4%, menys que a Espanya, i té un deute feble encara mantenint un alt nivell de protecció social. El seu problema més gran és, tot i això, la contenció de la inflació, que supera el 3%.

  Resum

  • Última Hora

   • Espanya

    • Món

     • Economia

      • Cultura

       • Societat

        Cercador

        Últimes notícies