Europa press

Logo ep

    L'Ivac estrena el migmetratge documental "Karlitos", del valencià Sigfrid Monleón

    09:1208.01.2004


    VALENCIA, 8 (EUROPA PRESS)

    L''Institut Valencià de Cinematografia "Ricardo Muñoz Suay" (Ivac-La Filmoteca) estrenarà hui el migmetratge documental "Karlitos", dirigit pel realitzador valencià Sigfrid Monleón. La cinta, coproduïda per Iberautor i Nisa Producciones, gira al voltant al personatge de Carlos Mallol, un jove artista plàstic establit al popular barri del Carme, al centre històric de València.

    Carlos --Karlitos en la pel·lícula-- col·lecciona centenars de ninots de tots les mides, formes i colors, amb els quals fabrica i decora caixes o collages en què escenifica xicotets universos al·legòrics sobre la disfunció familiar i social, el capitalisme salvatge o el model de vida americà, segons va explicar el propi Monleón.

    La seua casa, en un antic edifici d''habitatges sense rehabilitar, la ha pintat de dalt a baix amb les seues icones favorites, com l''ou fregit. Es un món a part, un microcosmos dins del qual Karlitos, amb els seus dos gossos, viu com en una de les seues obres.

    Al barri, tots els veïns coneixen Karlitos. Les botigues i locals de moda exposen els seus caixetes. Algunes de les seues obres les ven, altres les regala, les guarda a casa o les canvia per un entrepà.

    El singular artista es manté al marge de les jerarquies de l''art i del mercat i viu al dia, sense primar una altra cosa que el seu propi procés creatiu, en un univers ideat per ell mateix. Sigfrid Monleón va especificar que "Karlitos" -amb guió d''ell mateix i de Carlos Mallol --intèrpret de la cinta--, "transita per les fronteres del cine directe, el film-enquesta, el retrat i el documental d''art per a abordar, de manera indirecta i metafòrica, diversos aspectes relacionats amb la creació, la infància i allò que sociòlegs i psicòlegs definixen com a exclusió o anomalia social".

    En la primera fase de realització de "Karlitos" van col·laborar els alumnes participants al taller de Realització de Documentals impartit per Sigfrid Monleón a la seu valenciana de la Societat General d''Autors i Editors (SGAE). El migmetratge va ser guardonat en la categoria de millor direcció de fotografia en la XXIV Mostra de València-Cinema del Mediterrani i va ser presentat en la passada edició del Festival Internacional de Cine de Gijón.

    Sigfrid Monleón és diplomat en direcció cinematogràfica pel Centre Sperimentale di Cinematografia de Roma. Amb el seu primer llargmetratge, "L''illa de l''holandès" (2001), va obtindre nombrosos guardons festivals com la Mostra de València-Cinema del Mediterrani, el Festival de Tudela, la Primavera Cinematogràfica de Llorca i el Festival Internacional de Cinema de Màlaga, entre d''altres.

    Prèviament, Monleón havia dirigit diversos curtmetratges com "De los caníbales" (1995), "Si llegas o es regreso" (1995) o "Lo del ojo no es nada" (1997). A més, des del 1981 col·labora en diversos mitjans de comunicació i ha escrit llibres com "Los años más cortos de nuestra vida" i "Paulo Branco: la producción independiente".

    Per la seua part, Carlos Mallol ha estudiat Arts i Oficis a València i va ser membre fundador, al costat de Pistolo Eliza, del centre artístic Purgatori. Ha realitzat exposicions individuals al Club Diari Levante, Purgatori, La Guillotina i altres galeries valencianes, i ha participat en una vintena de mostres col·lectives a Espanya, Finlàndia, Portugal, Noruega i Suècia.

    "LES AMANTS CRIMINELS"

    D''altra banda, entre els pròxims dies 8 i 10 de gener, l''Ivac projectarà, amb caràcter d''estrena a València, el film "Les amants criminels" (1999), segona pel·lícula de François Ozon, realitzada immediatament després de "Sitcom" (1998).

    Presentada a competició en el Festival de Venècia, va guanyar el premi al millor guió en el Festival Internacional de Sitges. El cineasta francés és un dels realitzadors més interessants del cine europeu actual, gràcies a títols com "Gotas de agua sobre piedras calientes", "Bajo la arena" (les dos del 2000), "Ocho mujeres" (2002) o la recent "Swimming pool" (2003).

    "Les amants criminels" conta la història d''una parella d''estudiants que mata un jove magribí. Porten el seu cos al bosc per a soterrar-lo, però en el camí de tornada es perden al bosc i acaben a casa d''un sinistre pobletà que els tanca en un soterrani.

    En paraules de Ozon, la idea del pel·lícula "procedix de la meua passió per les històries d''assassinats i els contes de fades. Desitjava combinar els dos gèneres, un crim inspirat pels titulars de premsa amb un conte infantil, que té major tradició literària".


    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies