Europa press

Logo ep

    El CVC publica el primer estudi sobre l'estada a terres valencianes de la intel·lectual del segle XIX Lady Holland

    17:2712.12.2003


    La institució presenta a més un treball sobre els

    "Santuaris valencians" i una antologia poètica de José Albi



    VALENCIA, 12 (EUROPA PRESS)

    El Consell Valencià de Cultura (CVC) ha publicat, dins de la seua col·lecció "Sèrie Minor", el llibre "L''itinerari valencià de Lady Holland", que constituïx el primer estudi que veu la llum sobre l''estada a terres valencianes de la intel·lectual anglesa del segle XIX Elizabeth Vassall-Fox, Lady Holland, un personatge "interessant i riquíssim que ens oferix una visió original de la València i l''Espanya de l''època", segons va assenyalar hui, durant l''acte de presentació del volum, el seu autor, Mariano Casas.

    L''estudi, que va ser presentat juntament amb altres dos publicacions del CVC --"Santuarios Valencianos", de Matilde Pepín, i una "Antología poética" de José Albi-- pretén "descobrir" al públic valencià l''"àmplia herència que va deixar esta dona excepcional", alhora que "cridar l''atenció als investigadors sobre la seua figura, desgràciadament molt desconeguda en el nostre àmbit", va afirmar l''escriptor.

    "L''itinerari valencià de Lady Holland" està basat en un extracte del "Diari espanyol de Lady Holland", que Elizabeth Vassall-Fox va escriure durant el seu viatge a la Península. En concret, l''obra de Casas se centra en les pàgines d''este dietari dedicades al recorregut que la intel·lectual va realitzar juntament amb el seu marit i fills per terres valencianes durant els últims dies del 1802 i els primers mesos del 1803.

    En este període, l''autora, a qui Casas compara en importància "política, social i cultural" amb dones com Madame de Stäel o Lady Hamilton, va conéixer de manera directa la realitat valenciana dels últims temps de l''Antic Règim. Per les pàgines del diari --concebut exclusivament per a la seua autora, ja que Lady Holland no va voler publicar mai els seus manuscrits-- es poden "rastrejar" temes i escenes típiques de la vida valenciana del moment, des de les biblioteques més importants, com la de Sant Miquel dels Reis i la de la Universitat, fins a tertúlies i reunions socials.

    Mariano Casas va destacar la "curiositat" del personatge per temes "dispars i estranys per a una dona de l''època", com ara qüestions agrícoles --es va interessar pel cultiu de l''arròs--, sanitàries -com el paludisme o la vacuna de la pigota--, científiques o socials. La seua visió de tota esta realitat és "absolutament lliure i original, a més de vàlida", ja que els Holland van ser "testimonis qualificats de la seua època a causa de la seua rellevància social", va explicar l''estudiós.

    En este sentit, va agregar que el matrimoni va conéixer de primera mà protagonistes de la història valenciana i espanyola, entre els quals figuren Manuel Godoy, Blanco White, Jovellanos o la família reial.

    El llibre editat pel CVC traduïx al valencià un fragment del diari de Lady Holland --del qual no hi ha cap versió en castellà-- a partir del manuscrit original dipositat a la Biblioteca Britànica.

    VIATGE ETNOGRAFIC I POESIA

    A més d''este treball, el Consell Valencià de Cultura va donar a conéixer les publicacions "Santuarios Valencianos. Un viaje etnográfico", de Matilde Pepín, i l''antologia poètica de José Albi "El orden cronológico de la soledad". El primer volum proposa "un recorregut etnogràfic per la geografia valenciana que invita el lector a conéixer la riquesa patrimonial de la Comunitat Valenciana", en paraules de la seua autora.

    El llibre, fruit del treball de més d''una dècada, recull informació sobre 40 ermites i santuaris valencians des d''una perspectiva espiritual a la vegada que lúdica, "ja que pretenc que els lectors disfruten tant llegint com jo escrivint", va assegurar Pepín.

    Entre els temples estudiats en este treball, que forma part de la col·lecció "Maior", figuren la Mare de Déu dels Lliris d''Alcoi, els Peixets d''Alboraia, la Santa Faç d''Alacant, la Cueva Santa d''Altura, la Mare de Déu del Cap de Burjassot o Sant Joan de Penyagolosa de Vistabella.

    Per la seua banda, "El orden cronológico de la soledad" és una antologia de poemes de l''autor José Albi (València, 1922) seleccionats pel filòleg i doctor en Literatura Francesa Jaime B. Rosa. En el volum es reflectix la trajectòria de l''escriptor a través d''un ampli espectre temporal, que va des del 1949 al 1999.


    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies