Europa press

Logo ep

    R.Unit.- El Govern britànic va ordenar espiar els assistents a les dos cimeres del G-20 celebrades a Londres en 2009

    10:3017.06.2013

    Downing Street planejava també espiar a les delegacions de la cimera de la Commonwealth celebrada en Trinidad eixe any

    LONDRES, 17 (EUROPA PRESS)

    El Govern de Regne Unit va ordenar espiar els assistents a les dos cimeres del G-20 que es van celebrar a Londres en 2009 i planejava fer-ho en la cimera de la Commonwealth que es va celebrar en Trinidad eixe any, segons ha revelat el diari britànic 'The Guardià'.

    'The Guardian' basa les seues afirmacions en els documents revelats per l'exagent de l'Agència de Seguretat Nacional (NSA) dels Estats Units Edward Snowden, segons els quals el Quarter General de Comunicacions del Govern de Regne Unit (GCHQ) va usar "innovadores tècniques d'Intel·ligència" per a interceptar les comunicacions de les delegacions estrangeres que van acudir a estes cimes del G-20.

    Segons pareix, el GCHQ va crear cibercafés per a accedir als correus electrònics de les delegacions estrangeres, es va infiltrar en els seus telèfons mòbils per a escoltar les seues crides i va desplegar a un equip de 45 analistes per a analitzar tota la informació en temps real.

    La documentació revela els esforços de la NSA per a aconseguir i descodifcar les crides realitzades des de Londres a Moscou via satèl·lit pel llavors president rus, Dimitri Medvedev, i altres membres de la delegació russa.

    A més, revela una campanya destinada a penetrar en els ordinadors i en els telèfons mòbils de la delegació sud-africana per a aconseguir els informes per a la seua participació en les cimeres del G-20 i del G-8, en les que el país participa com a membre i observador, respectivament.

    'The Guardian' apunta que durant la cimera de ministres de Finances del G-20, el GCHQ va identificar el ministre turc, Mehmet Simsek, i altres 15 membres de la delegació turca com a "possibles objectius" per a "determinar la posició de Turquia sobre els acords de la cima del G-20 i determinar si té la voluntat de cooperar amb els altres països".

    El propòsit de l'espionatge seria adquirir un cert avantatge de cara a les negociacions amb les altres delegacions. "La intenció del GCHQ és garantir la Intel·ligència rellevant per als resultats desitjats pel Govern per a la seua Presidència del G-20", resa un dels documents.

    "És una situació en temps real com esta, la Intel·ligència rebuda podria ser utilitzada per a influir en els fets sobre el terreny, pocs minuts o poques hores després. Açò significa que els informes són essencials", afigix.

    'The Guardian' ha indicat que l'operació es va posar en marxa al més alt nivell governamental i que alguns ministres van rebre la informació demanada. L'espionatge va durar sis mesos i va ser qualificat de "reeixit" pels propis analistes.

    CIMA DE LA COMMONWEALTH

    D'altra banda, el diari britànic ha revelat que la Intel·ligència de Regne Units va planejar espiar a les delegacions que van participar en la cimera de la Commonwealth celebrada en Trinidad en 2009 per a aconseguir avantatges en les negociacions.

    Un document del GCHQ, difós per Snowden, indica que va ordenar determinar les amenaces a la seguretat de la delegació britànica i demanar informació sobre les relacions entre Sud-àfrica i Zimbabue i les postures enfront del canvi climàtic.

    Per primera vegada es van requerir els servicis del MON6 per a espiar a les delegacions estrangeres d'una cima de la Commonwealth, encara que no s'especifiquen els objectius, l'abast i les tècniques, atés que es tracta d'un document preparatori.

    El document només detalla que el llavors primer ministre britànic, Gordon Brown, només estaria disponible per a ser informat el 29 de novembre, i el llavors ministre d'Exteriors, David Miliband, entre el 26 i el 29 de novembre.

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies