Europa press

Logo ep

    EPA.- El Govern admet la "cronificació" de l'atur però afirma que és el millor primer trimestre de la crisi

    13:4025.04.2013

    BARCELONA, 25 (EUROPA PRESS)

    El secretari d'Ocupació i Relacions Laborals, Ramon Bonastre, ha admès que s'està produint una "cronificació significativa" de l'atur després de constatar que 508.000 catalans --el 56,3% dels aturats-- porta més d'un any buscant treball, però també ha ressaltat que les dades llançades per l'Enquesta de Població Activa (EPA) del primer trimestre són les millors des que va començar la crisi.

    Per donar suport a aquesta tesi, Bonastre ha recordat aquest dijous en roda de premsa que en els tres primers mesos del 2013 l'atur ha pujat un 1,94% a Catalunya, una xifra inferior a l'increment del 7,9% registrat en el mateix període del 2012 i del 5,9% del primer trimestre del 2011.

    Tot i això, i tot i ressaltar que les dades d'atur són millors que en la mitjana d'Espanya, el secretari d'Ocupació ha volgut fugir de l'optimisme: "La situació no millora, és preocupant, i mentre perduri la contenció del dèficit públic i la restricció del crèdit, és molt difícil que el mercat de treball es recuperi", ha assegurat.

    Per tot això, ha afirmat que s'equivocaria "molt" si intentés anticipar l'evolució futura de l'EPA, especialment tenint en compte que Espanya ja no disposa de mecanismes com la depreciació de la moneda, però ha apuntat que, com sol succeir històricament, les dades milloraran en el segon i tercer trimestre.

    Sobre la reforma laboral, Bonastre ha assegurat que "molt possiblement" no és l'adequada per a les necessitats del mercat de treball espanyol, i ha lamentat la falta de capacitat legislativa de la Generalitat.

    LLARS SENSE FEINA

    En un any, el nombre de llars catalanes on tots els seus membres estan a l'atur ha augmentat un 1,3% fins a arribar a les 267.000 famílies (13,1%), mentre que en 1.334.000 llars tots els seus membres treballen, cosa que representa el 65,2% del total.

    Bonastre ha explicat que dels 902.300 aturats de Catalunya hi ha 394.300 --un 45,4% del total-- que no reben cap tipus de prestació de les Administracions Públiques, de manera que la taxa de cobertura s'ha situat al 54,6% en el primer trimestre de l'any.

    El secretari d'Ocupació també s'ha mostrat "molt preocupat" per la taxa d'atur de la població estrangera (41,9%) i ha criticat que el Govern espanyol mantingui el 2013 la retallada del 56% per a les Polítiques Actives d'Ocupació.[FIN]

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies