Europa press

Logo ep

  El Parlament de Catalunya reclama que no es talli aigua, llum i gas a persones en risc de pobresa

  11:2025.04.2013

  Demana a l'Estat espanyol que cedeixi al Govern català la capacitat de fixar "els preus bàsics de l'energia"

  BARCELONA, 25 (EUROPA PRESS)

  El Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dijous una moció d'ERC que, entre d'altres aspectes, insta el Govern espanyol a promoure reformes perquè les empreses subministradores d'energia i aigua potable no interrompin el subministrament a llars amb ingressos inferiors al salari mínim o "en situació econòmica d'estat de necessitat".

  La Cambra ha avalat per unanimitat aquest punt de la moció, que assenyala també que abans d'interrompre el subministrament les companyies han de disposar d'un informe dels serveis socials que determini la situació econòmica de la llar.

  A més, s'ha afegit una proposta d'ICV-EUiA perquè el Govern català reclami a l'Estat espanyol la transferència de la capacitat per fixar els preus bàsics de l'energia per establir així un "sistema públic de preu social" en els subministraments bàsics d'electricitat, gas natural i gas butà.

  La proposta advoca també per modificar la llei de la Renda Mínima d'Inserció (RMI) --popularment coneguda com a 'pirmi'-- perquè totes les persones que no disposin d'uns recursos mínims tinguin dret a una prestació que permeti "una subsistència digna".

  La Cambra ha incorporat per unanimitat una esmena del PSC perquè el Govern català presenti trimestralment al Parlament un informe que detalli els perfils socioeconòmics dels sol·licitants i preceptors de la RMI.

  La moció d'ERC, defensada pel diputat republicà Pere Bosch, insta també l'executiu català a mantenir les partides destinades al desenvolupament de polítiques contra la pobresa del pressupost liquidat del 2012, així com a totes les partides destinades a la infància.

  El text emplaça també el Govern català a millorar el suport a les beques menjador així com a augmentar la transparència en la seva gestió, i li demana que reclami que sigui la Generalitat qui gestioni el fons d'excedents alimentaris que distribueix la UE.

  "MOCIÓ CÒMODA"

  La moció demana també al Govern català reclamar la recuperació de totes les transferències finalistes destinades a la Generalitat que s'han retallat des del 2010, com el fons d'acollida i el programa de maltractament infantil.

  Malgrat donar suport a la majoria d'aspectes del text, els diputats de PSC, ICV-EUiA i el PP Eva Granados, Laura Massana i Marisa Xandri han recriminat a ERC que hagi elaborat "una moció còmoda per al Govern" i insuficient per lluitar contra la pobresa, i han censurat que el text avali, segons la seva opinió, algunes de les retallades aplicades fins ara per l'executiu català.[FIN]

  Resum

  • Última Hora

   • Espanya

    • Món

     • Economia

      • Cultura

       • Societat

        Cercador

        Últimes notícies