Europa press

Logo ep

    La Generalitat declara la Santantonada de Forcall BIC Immaterial per la seua fusió entre el sacre i el profà

    18:4905.01.2012

    VALÈNCIA, 05 (EUROPA PRESS)

    El ple del Consell ha declarat este dijous Bé d'Interès Cultural (BIC) Immaterial la Santantonada de Forcall (Castelló) per la seua fusió entre el sacre i el profà, segons ha informat en la roda de premsa posterior a la reunió el conseller portaveu, José Ciscar. Amb esta declaració, proposta per la Direcció General de Patrimoni Cultural, la Generalitat reconeix esta celebració amb la "màxima figura" de protecció patrimonial.

    Segons la Generalitat, la Festivitat de Sant Antoni Abad és una de les festes amb major implantació territorial a la Comunitat Valenciana, ja que entorn de 300 municipis honren cada 17 de gener a este patró amb algun tipus de celebracions. La localitat castellonenca de Forcall destaca entre totes, "doncs és la que millor conserva les característiques que definixen la Santantonada amb un conjunt d'actes de caràcter simbòlic, lúdic i tradicional".

    La Conselleria de Turisme, Cultura i Esport va proposar al Consell la declaració com BIC Immaterial la Festa de la Santantonada de Forcall, el que s'ha fet efectiu este divendres. Segons la Generalitat, es tracta de la celebració "més viva i concorreguda de la comarca dels Ports" i "un exemple de celebració ancestral, revestida després amb accions religioses, que es conjuguen en un procés etnogràfic que documenta la història i la societat del poble".

    SEGON DIA DE NADAL

    La Santanonada comença molt abans del dia de San Antonio. El segon dia de Nadal, coincidint amb el solstice d'hivern, es transporta el 'Maio', que és el tronc principal que vertebra la foguera, al costat de les costelles o estructura de troncs que la conformaran, a la Plaça Més, on estan fins al dia de la Plantada del Maio.

    Entre este dia i el cap de setmana de la celebració de la festa, es porta a terme la 'Tallada de la llenya', una recollida de llenya que vestirà la barraca; este mateix dia les dones es reunixen en la Pastada de la rolleta per a elaborar els dolços que es repartiran durant la festa.

    Divendres anterior al cap de setmana més pròxim a la festivitat del sant se celebra la Santantonada pròpiament dita, al voltant de la mitja nit amb la 'Encesa dels Tronques'. Les parts desarmades dels arbres que faran d'estructura de la barraca s'encenen a mitjanit i estaran així durant totes les festes.

    El dia comença amb el passeig de l'anomenat 'esquellot' pels carrers principals del poble. Es tracta d'una esquella de grans dimensions, portat per dos membres de la Santantonada vestits de botargues, és a dir de dimonis, que convoca a la població anunciant que s'està preparant la barraca i per esta raó, el començament de les festes.

    La 'Plantada del Maio' es realitza a les 12 de l'hora solar (13.00 hores). Després es reforça l'estructura amb les sis costelles, formant l'esquelet de la barraca, aquesta queda per tant aixecada, però totalment despullada excepte per la rematada, la capolla.

    A la vesprada es revestix l'estructura de la foguera amb branques verdes. En la part inferior de la foguera es col·loca un espai que representa la cova, recoberta també de branques, on es tancarà al Sant. La barraca presenta una estructura cònica, amb entrada al sud i al nord, permetent el trànsit de persones per baix d'ella.

    DESFILADA PEL MUNICIPI

    A la nit es realitza una desfilada en el qual intervenen una sèrie de personatges segons un ordre concret. La comitiva recorre els principals carrers del casc històric de Forcall. En ell, el 'Despullat' conduïx lligats a una corda a Sant Antoni Abad i Sant Pau Ermitaño, acompanyats per les 'Botargues' que ballen frenèticament al són de 'la gaita i el tabal', mentre copegen a terra i als espectadors amb els pellots.

    En arribar la plaça els dimonis perseguixen als Sants fins a fer-los entrar dins de la cova i els Cremallers li calen foc. Això suposa la mort de Sant Antoni. Moments després, 'gaiters i tabalers' fan sonar melancòlicament els seus instruments, moment en què tots els dimonis es llancen a terra, amb les cames aixecades i atacats de moviments espasmòdics.

    El Sant ressuscita i la gaita torna l'alegria a la desfilada. La Santantonada acaba amb el llançament de bengales en el qual participen tots els personatges. En acabar la representació els assistents també passen per dins de la barraca mentre es crema, resant una oració i demanant un desig.

    Una vegada consumida la foguera, comença la 'Processó del matxos', en què les cavalleries, seguides pels altres animals domèstics, van a la casa abadia per rebre la benedicció i recollir una coqueta de Mitja Lliura. [FIN]

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies