Europa press

Logo ep

    Consultes.- La Coordinadora presenta un dictamen que atorga al Parlament la potestat de convocar referèndums

    15:4923.03.2010

    BARCELONA, 23 (EUROPA PRESS)

    La Coordinadora Nacional per a la Consulta sobre la Independència ha presentat avui un dictamen sobre la llei de consultes populars que conclou que és la Mesa del Parlament qui té l'última paraula per decidir si es pot convocar un referèndum sobre la independència de Catalunya.

    En roda de premsa, el diputat d'ERC al Parlament i portaveu de la Coordinadora, Uriel Bertan, ha dit que el referèndum es podria convocar si hi ha "voluntat política" per part dels grups de la cambra.

    "Les lleis tenen un marge en funció de qui ostenta la majoria política. És un instrument polític que es pot utilitzar, i és una escletxa legal en funció del punt de vista de la Mesa del Parlament", ha subratllat.

    Bertran ha apuntat que tenen la intenció d'impulsar una iniciativa popular perquè el Parlament convoqui el referèndum el 2011, quan finalitzi l'onada de consultes sobre la independència amb l'última que està prevista a Barcelona --sense data concreta encara--, ha afegit.

    Ha assenyalat que en el pròxim plenari que farà la Coordinadora a l'abril plantejaran aquesta iniciativa a les comissions locals per debatre i votar aquesta qüestió, abans de començar la recollida de firmes per sol·licitar el referèndum, en un procés que podria allargar-se uns 6 o 8 mesos, ha dit.

    El diputat republicà ha assegurat que al Parlament hi ha una majoria a favor del dret d'autodeterminació, i el dictamen encarregat per la Coordinadora afirma que si la Cambra catalana accepta celebrar el referèndum no hi ha cap norma de l'Estat que ho impedeixi directament, assegurant que en aquest cas preval el dret internacional.

    La Coordinadora ha encarregat al professor de la Universitat de Standford (EUA), el doctor Antoni Abad, aquest dictamen sobre la llei de consultes populars i sobre el dret internacional vigent per impulsar un referèndum d'independència convocat pel Parlament.

    Ho han anunciat després que aquesta llei s'aprovés a la Cambra amb el suport del tripartit i el rebuig de CiU, PP i C's. La normativa regula aquest tipus de consultes sobre temes d'especial transcendència per al conjunt de Catalunya i també les consultes d'àmbit municipal, totes amb l'autorització prèvia de l'Estat.

    Per a la Coordinadora, el dictamen és el primer pas per abordar l'impuls de la convocatòria d'un referèndum independentista, tal com van aprovar en el Consell Plenari d'Arenys de Munt (Barcelona) que van celebrar l'octubre del 2009.

    La pregunta que proposen des de la Coordinadora per al referèndum independentista, en el cas que el Parlament l'aprovés, seria: "Està d'acord que la nació catalana es converteixi en una Estat de dret, independent, democràtic i social, integrat a la Unió Europea (UE)?".

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies