Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Europa press

Logo ep

  Mor el descobridor de Floquet de Neu, Jordi Sabater Pi

  12:3306.08.2009

  BARCELONA, 6 (EUROPA PRESS)

  L'etòleg Jordi Sabater Pi, un dels científics catalans més reconeguts internacionalment i descobridor del goril·la Floquet de Neu, va morir ahir a Barcelona als 87 anys, segons ha informat avui la Universitat de Barcelona (UB), on era catedràtic emèrit.

  Sabater Pi va iniciar la seva carrera en etologia i antropologia per la via autodidacte durant la seva estada a Guinea Equatorial entre els anys 1940 i 1969, on va començar les seves investigacions de camp, que el van portar a ser considerat una de les primeres autoritats mundials en l'estudi dels primats en estat natural.

  El seu viatge a aquest país va ser crucial per al desenvolupament de la seva trajectòria professional, ja que li va permetre estudiar el comportament i costums dels indígenes i les característiques de diverses espècies d'animals autòctons, descobrint la granota gegant a les cascades del riu Mbia i la captura d'un ocell rar indicador de la mel.

  A nivell popular, Sabater i Pi era conegut per haver descobert el goril·la blanc Floquet de Neu, que es va convertir en símbol emblemàtic del Zoo de Barcelona fins a la seva mort el novembre del 2003--. El 1966, un grup d'indígenes va portar al Centre d'Ikunde un petit goril·la blanc, que va ser traslladat al Zoo.

  Per Sabater, que sempre va considerar aquest descobriment "una anècdota" dins de la seva tasca d'investigació, la seva aportació més destacada va ser el descobriment de les àrees culturals dels ximpanzés, fruit del descobriment d'uns bastons de 40 centímetres, alguns amb escombrilles a les puntes, que va merèixer un article a la revista 'Nature'.

  El 1958 va ser contractat pel Zoo de Barcelona com a conservador del Centre d'Adaptació i Investigació d'Ikunde, a Bata, que va permetre-li dedicar-se en exclusiva a la tasca d'investigació. El 1969, coincidint amb la independència de Guinea Equatorial, va sortir del país i es va instal·lar a Barcelona.

  Tres anys després va rebre una beca de 'The National Geographic' per continuar els seus estudis sobre primats a Rwanda, on va estudiar els goril·les de muntanya al costat de la zoòloga Dian Fossey. El 1976, es va incorporar com a professor del Departament de Psicologia de la UB, on va introduir per primera vegada l'etologia.

  Sabater i Pi va rebre durant la seva trajectòria guardons i doctors honoris causa com la Medalla d'Or al Mèrit Científic de l'Ajuntament de Barcelona i la Narcís Monturiol i reconegut per la Universitat Autònoma de Barcelona i l'Autònoma de Madrid.

  Durant la seva trajectòria, va utilitzar el dibuix com a eina indispensable, i el 2000 va donar a la UB el seu arxiu personal, que s'ha integrat al fons bibliogràfic d'aquest centre com a 'Col·lecció Sabater Pi'. Conté dibuixos, aquarel·les i apunts al natural, així com documents manuscrits, fotografies, llibres, revistes, epistolari professional i objectes etnològics.[FIN]

  Resum

  • Última Hora

   • Espanya

    • Món

     • Economia

      • Cultura

       • Societat

        Cercador

        Últimes notícies