Europa press

Logo ep

    Tardà (ERC) diu que va apel·lar "metafòricament" una "frase cèlebre" i que mai ha desitjat la mort del Rei

    15:1707.12.2008



    BARCELONA, 7 de desembre (EUROPA PRESS)

    El diputat d'ERC Joan Tardà ha assegurat avui que les seves declaracions en un acte de les JERC el dia de la Constitució, en que va exclamar "mort al Borbó" durant la seva intervenció, feien referència "de manera metafòrica" a una "frase cèlebre", i ha afirmat que mai ha desitjat "la mort de cap persona".

    "Em sembla poc rigorós que es digui que jo vaig afirmar això", ha explicat Tardà en una entrevista a RAC-1 recollida per Europa Press, en què ha aclarit que va al·ludir a una "expressió popular de la Guerra de Successió, en què s'apel·lava metafòricament a la lluita en contra dels borbons i el que llavors significaven".

    El diputat ha demandat no caure en el "reduccionisme i en lectures lineals d'un míting", i ha considerat que la interpretació "totalment desviada" de la seva frase denota "ignorància".

    "En 1931 es cridava el mateix --ha relatat--, ja que els nostres avis cridaven 'Visca Macià, mori Cambó' pels carrers de Barcelona. Eren crits populars, absolutament metafòrics, que significaven justament que, per renéixer una nova era, deu enterrar-se una altra". Per aquesta raó, ha considerat "evident" que les persones que cridaven aquest lema "no desitjaven la mort d'una persona tan il·lustre com Cambó".

    Ha lamentat que "l'anècdota acabi prevalent per sobre de la categoria", i ha defensat que l'acte de les JERC pretenia evidenciar el rebuig a una Constitució que "no reconeix els drets nacionals de Catalunya i que a més, imposa una institució monàrquica que és aliena a la legalitat republicana de llavors".

    ERC EN EL PUNT DE MIRA

    "Entenc que pot ser més o menys afortunat", ha reconegut, però ha considerat: "Es faci el que es faci, serem objectiu de la gent interessada que només vol fer mal".

    Així, Tardà no s'ha mostrat sorprès per les conseqüències de la seva intervenció, ja que els republicans poden esperar-se "qualsevol cosa". "Que li expliquin al vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, o d'altres polítics independentistes que estan sempre en el punt de mira d'aquelles persones que fan de l'anècdota el full de ruta".

    Tot i així, ha subratllat que "l'important era denunciar un discurs institucional que no permet al poble català el dret a decidir, i altres qüestions fonamentals per encarar els reptes del segle XXI".

    "MAI HE DESITJAT LA MORT A NINGÚ"

    En una nota d'aclariment posterior, el republicà ha assegurat que mai ha desitjat "la mort de cap persona", el que queda avalat per la seva "llarga trajectòria política, sempre en el marc dels valors democràtics i de progrés", ha exposat.

    En aquest sentit, ha plantejat que la seva expressió es va referir a una crítica a la monarquia com institució, que en "cap cas cal interpretar dirigida a una persona física", i ha tornat a criticar que determinats mitjans de comunicació aprofitin l'ocasió per a "descontextualitzar" unes paraules, amb l'objectiu de "criminalitzar" a determinades formacions polítiques, ha sentenciat.

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies