Europa press

Logo ep

    El rector de la UPC critica que si el Govern hagués volgut estructurar pitjor Bolonya no ho hagués aconseguit

    15:3206.11.2008



    BARCELONA, 6 de novembre (EUROPA PRESS)

    El rector de la Universitat Poltècnica de Catalunya (UPC), Antoni Giró, ha criticat avui que si el Govern hagués volgut dissenyar "pitjor" l'estructuració de l'Espai Europeu d'Educació Superior (EEES), "difícilment l'hagués fet pitjor".

    En l'Esmorzar Feedback, Giró ha argumentat que primer ha adaptat els màsters i després els graus, "això és un daltabaix i ha creat un desencant general al sistema".

    Bolonya estableix tres nivells: el grau, el màster i el doctorat. El sistema actual de les enginyeries proposa tres anys d'universitat per a una atribució professional de tècnic, i cinc per a una atribució d'enginyer superior. La solució que estudia el Ministeri d'Educació és fer graus de quatre anys, cosa que "complica" la solució.

    "No ho aconseguirem",ha manifestat el rector. Tot i això, ha avançat que els documents en els quals es proposa l'adaptació a l'EEES "estan a punt de sortir". La solució serà que els graus ofereixin una "formació inicial" sense atribucions professionals, i els màsters --d'un any-- més el projecte de final de carrera dotarien l'estudiant d'aquestes atribucions d'enginyer.

    "Aquesta diferència no existeix a Europa", ha assenyalat, i ha concretat que "no existeix l'espai europeu dels col·legis professionals que tenen atribucions". "L'ideal seria que només hi hagués un col·legi professional", ha dit Giró i ha lamentat el fet d'haver perdut quatre anys en negociacions. "No podem perdre més temps", ha apressat.

    La comissionada d'Universitats i Investigació de la Generalitat, Blanca Palmada, ha advertit que Bolonya "sortirà molt bé en uns punts i no tan bé en d'altres". "No ens hem de decebre si en alguns punts són millorables, perquè serà així", ha assegurat. En aquest sentit, Palmada ha reclamat que "cal posar-se d'acord en les estructures de grau i de màster".

    El finançament universitari ha estat un altre dels punts que la comissionada ha citat quan ha reivindicat que el mapa universitari català ha d'ajustar-se a les possibilitats econòmiques de Catalunya. "Hi ha d'haver més recursos per a la reconversió a Bolonya", ha apuntat, opinió que ha sostingut també Giró: "Estic preocupat perquè les universitats tindren problemes de recursos, hem de pensar que fer un curs universitari de cost zero és una utopia".

    Pel que fa al control de la qualitat dels nous graus, Palmada ha avisat que "s'ha fet amb presses", tot i que hi ha hagut diàlegs amb l'Agència Nacional d'Avaluació de la Qualitat i Acreditació (ANECA) i l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari català (AQU).

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies