Europa press

Logo ep

    Escriptors catalans demanen que es replantegi la llei de propietat intel·lectual perquè té "problemes essencials"

    21:3707.02.2008



    BARCELONA, 7 de febrer (EUROPA PRESS)

    La presidenta de l'Associació Col·legial d'Escriptors de Catalunya (ACEC), Montserrat Conill, i el president de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC), Guillem-Jordi Graells, han celebrat aquesta tarda un acte de commemoració dels 20 anys de la llei de propietat intel·lectual en el qual han reclamat que es replantegi la llei sobre aquest àmbit perquè té "problemes essencials", en no adaptar-se a les noves tecnologies i tipologies d'explotació de les obres, segons Graells.

    L'escriptor Eduardo Mendoza, present a l'acte que han titulat com 'Atacs i defensa de la llei de l'autor. Vint anys de la llei de propietat intel·lectual', ha indicat que abans que s'implantés aquesta llei, el sector "era un berenar de negres". Després, amb la normativa, van sorgir "uns mecanismes rectors i uns agents disposats a utilitzar-los, de manera que les condicions contractuals eren més clares". Amb tot, ha reconegut que actualment amb el cànon digital apareix "el dubte sobre què és l'autor".

    L'abril de l'any passat, l'ACEC i l'AELC van presentar un manifest conjunt a favor dels drets d'autor. En aquest sentit, Conill ha opinat avui que la còpia privada "no és un dret de l'usuari, és una excepció", i ha puntualitzat que l'accés a la cultura "és fonamental per a l'ésser humà", però que comporti algun tipus de compensació econòmica.

    Fent un balanç general de la llei, Graells ha considerat que al llarg d'aquestes dues dècades s'ha renovat alguna vegada "amb pegats urgents per adaptar-la a les innovacions tecnològiques", canvis que, segons la seva opinió, no són suficients per adaptar-la "a les noves explotacions" de l'obra dels autors.

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies