Europa press

Logo ep

  Francesc Gisbert guanya el Premi Bernat Capó amb una guia de criatures i costums fantàstics de la cultura valenciana

  19:0923.11.2007

  ((INFORMACIÓ EMBARGADA FINS A LES 23.00 HORES DE HUI))

  VALÈNCIA, 23 de novembre (EUROPA PRESS)

  L'autor alcoià Francesc Gisbert ha guanyat el IX Premi Bernat Capó de difusió de la cultura popular, dotat amb 6.000 euros, amb l'obra "Màgia per a un poble. Guia de creences i criatures màgiques populars", una guia divulgativa sobre les creences i costums màgics arrelats en la cultura dels valencians, han informat hui fonts d'Edicions del Bullent, que convoca el certamen.

  El volum, que es publicarà en la col·lecció "La Farga" de Bullent, es dividix en dos parts. La primera, tracta sobre "Criatures màgiques de l'imaginari popular" i en ella, a partir d'un minuciós estudi de material de contes populars i folklòric, l'autor explica, com en una guia, quines eren les criatures fantàstiques i els mites en què creien els nostres avantpassats, com "les bubotes", els donyets, les encantades, els gegants, els ogres, els dracs o les serps amb exemples documentats en la tradició oral dels pobles valencians.

  En la segona part del llibre, Gisbert oferix als lectors més aventurers una ruta de tresors amagats; explica quins eren i en què consistien els oficis màgics -curanderos, oracioners, tallanúvols o eixordadors-; recorre els dies més assenyalats del calendari magicoreligiós per a recordar els orígens de les distintes creences; i finalment, s'apunten les plantes amb propietats màgiques.

  El jurat del concurs -a què han concorregut un total de 14 obres- ha estat integrat pel coordinador de la revista "Caramella", Josep Vicent Frechina; el cap de l'àrea de difusió didàctica i exposicions del Museu Valencià d'Etnologia i la conservadora de l'esmentat centre, Santiago Grau i Flaminia Guallart, respectivament; Emilia Simón, del Servici de Patrimoni Arqueològic, Etnològic i Històric de la Conselleria de Cultura, i el professor de la Universitat de València Gil Manuel Hernández.

  La comissió avaluadora ha premiat l'obra perquè "es tracta d'un treball molt divulgatiu, amb un llenguatge molt ric i combina el rigor expositiu amb la qualitat literària, ompli un buit de coneixement i representa un esforç de sistematització en un camp que molt sovint es presenta dispers i, a més, recupera un patrimoni immaterial molt vulnerable al pas del temps", segons el dictamen del jurat.

  Per la seua banda, Francesc Gisbert ha manifestat que "és imprescindible estudiar la riquesa de les nostres creences populars, vives encara en la generació dels nostres iaios" i ha agregat que "els nostres majors són els arxius vivents d'una civilització, i els seus costums i creences ancestrals formen part de la nostra identitat".

  REPTE PERSONAL

  L'escriptor ha recalcat que el Premi Bernat Capó "representa un repte personal, ja que després d'haver escrit tantes obres de creació, em va il·lusionar el projecte d'escriure un llibre d'investigació basat en informació extreta de la literatura popular". L'autor guardonat ha comentat que "Màgia per a un poble" pretén ser "un llibre que aspira a ser didàctic i alhora divulgatiu".

  L'acte de lliurament del guardó, organitzat per Edicions del Bullent, el Museu Valencià d'Etnologia, l'Ajuntament de Dénia i la Mancomunitat de Municipis de la Marina alta, es va celebrar esta nit durant el tradicional sopar literari a Dénia i va ser amenitzat per la guitarrista Cristina Martí Morell.

  En el transcurs de la vetlada hi ha hagut uns moments per al record del reconegut metge Joan Pellicer, que va guanyar la primera edició i va morir a principi d'any.

  Francesc Gisbert i Muñoz (Alcoi, 1976) és llicenciat en Filologia Catalana i, actualment, professor a l'IES Mutxamel. Multipremiat per la seua obra literària s'estrena amb este Premi en el camp de la investigació i la divulgació.[FIN]

  Resum

  • Última Hora

   • Espanya

    • Món

     • Economia

      • Cultura

       • Societat

        Cercador

        Últimes notícies