Europa press

Logo ep

  Educació repartirà als taxis de la Comunitat 5.000 caixes amb material per a difondre l'ús social del valencià

  13:1131.07.2007

  Font de Mora recalca que Política Lingüística està "al nivell d'una secretaria autonòmica" perquè és "important per al Govern"

  VALÈNCIA, 31 (EUROPA PRESS)

  La Conselleria d'Educació ha posat en marxa la campanya "Al Taxi en valencià, naturalment", a través de la qual es distribuiran entre els taxistes de la Comunitat un total de 5.000 caixes amb material per a difondre l'ús social del valencià en este transport públic.

  El programa ha sigut presentat hui en roda de premsa pel conseller d'Educació, Alejandro Font de Mora, i la secretària autonòmica del ram, Concha Gómez, que han estat acompanyats pels representants dels col·lectius professionals que s'han adherit al projecte, la Federació Sindical del Taxi, l'Associació Gremial del Taxi i l'Associació Empresarial de l'Auto-taxi.

  Amb "Al Taxi en valencià, naturalment" es repartirà als conductors una sèrie de materials que consten d'una caixa en la qual s'inclou el típic cartell que assenyala si el taxi està lliure o ocupat amb els termes en valencià i una sèrie d'adhesius sobre les bones pràctiques al vehicle redactats també en esta llengua. En una primera fase, es distribuiran 2.800 caixes fins a completar, en una segona etapa, la xifra de 5.000, ha detallat el conseller.

  Font de Mora ha dit que es tracta d'"una contribució modesta però important perquè la nostra llengua puga ser present també en l'àmbit del transport". Ha afegit que, de moment, no hi ha previstes més actuacions en este sector com cursos de valencià tot i que ha assegurat que la Conselleria "està oberta a la col·laboració amb les associacions per a treballar amb elles en les necessitats que plantegen".

  El titular d'Educació ha recordat a més que esta campanya s'unix a altres accions dutes a terme per la Generalitat per a facilitar la presència del valencià en les relacions quotidianes dels ciutadans. A través de la campanya "En valencià, naturalment" "s'han desenrotllat accions en els sectors d'hostaleria, establiments d'oci i tèxtils; s'ha facilitat a les autoescoles els manuals i test en valencià i s'han format convenis amb el Registre de la Propietat", ha enumerat.

  D'altra banda, Alejandro Font de Mora ha subratllat que la secretària autonòmica d'Educació, Concha Gómez, és "qui té les competències en matèria de política lingüística" i ha recalcat que "per a este Govern, la política lingüística continua i sempre serà important" i per esta raó "està a nivell d'una Secretaria Autonòmica". La "responsable directa" d'este tema "és una secretària autonòmica", ha insistit.

  Interrogat pel fet que l'àrea de política lingüística haja desaparegut de la denominació oficial d'este departament, el conseller ha declarat que "hem de considerar el valencià com a una cosa normal entre nosaltres i no ha d'haver cap tipus de reserva administrativa com si fóra allò dels apatxes que eixia en els westerns antics". "Educació és educació i política lingüística perquè a la nostra Comunitat les dos són una mateixa cosa", ha afirmat.

  Segons l'opinió de Font de Mora, el valencià es troba "en una situació bona" i ha destacat que "el seu prestigi pel seu ús en les institucions públiques s'ha vist incrementat d'una manera notòria".

  "SENSE IMPOSICIONS".

  Tot i això, ha reconegut que ara el principal "repte" és "expandir també el valencià als nouvinguts que venen a la nostra terra". "Som un milió més de valencians en els últims 10 anys i es tracta que tota la gent que vinga ací visca la presència del valencià però, no com fan a altres territoris, nosaltres ho fem naturalment, sense imposicions", ha postil·lat.

  Preguntat també per l'estancament de l'ús social del valencià que reflectixen enquestes com les de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), el conseller ha comentat que "hi ha comarques que per la seua escassetat de població són especialment sensibles als moviments migratoris i en elles es pot experimentar una disminució perquè si hi ha una aportació de gent que ve d'altres països en els primers anys, lògicament, la seua resposta és que encara no coneixen el valencià".

  "Però una de les conquistes més importants --ha prosseguit-- ha sigut el fet que el valencià està present més que mai en el sistema educatiu". Sobre esta qüestió, ha recordat que actualment "hi ha més 165.000 alumnes que cursen els seus estudis completament en valencià, el que suposa una realitat social molt important".

  Resum

  • Última Hora

   • Espanya

    • Món

     • Economia

      • Cultura

       • Societat

        Cercador

        Últimes notícies