Europa press

Logo ep

  MÚs del 60% d'alumnes que estudien en valenciÓ en primÓria no poden continuar en l'ESO, segons Escola Valenciana

  18:1619.07.2007

  VAL╚NCIA, 19 (EUROPA PRESS)

  MÚs de 75.000 alumnes que van iniciar els seus estudis en valenciÓ en Infantil-PrimÓria no tenen continu´tat en l'etapa de SecundÓria, el que implica que "mÚs d'un 60 per cent dels alumnes que estudien valenciÓ en les anteriors etapes veuen retallats els seus drets a fer ensenyament en llengua pr˛pia a l'institut", segons estimacions d'Escola Valenciana. Sobre esta qŘestiˇ, el president de l'entitat, Diego Gˇmez, en SecundÓria "o no tens plaša per a estudiar en valenciÓ o si en tens et trobes amb un 35 per cent d'incompliments".

  Coincidint amb el comenšament de les actes d'adjudicaciˇ de places docents, que comenšarÓ demÓ al Palau de Congresos, Escola Valenciana-Federaciˇ d'Associacions per la Llengua ha avaluant la situaciˇ del curs 2006/2007 per a proposar "millores urgents respecte a la planificaciˇ educativa de l'ensenyament en valenciÓ", han assenyalat.

  En este sentit, i en relaciˇ amb les adjudicacions pel curs que ve, Escola Valenciana reclama "la generalitzaciˇ de la capacitaciˇ lingŘÝstica per als professors d'Infantil i de PrimÓria". Segons l'entitat cÝvica, "actualment encara arriben any rere any mestres sense capacitaciˇ a les escoles amb lÝnia en valenciÓ, i centenars de pares, mares i alumnes veuen incomplit el seu dret a estudiar en esta llengua".

  Per a esta organitzaciˇ, "si la situaciˇ en Infantil i en PrimÓria Ús millorable, l'estat de l'ensenyament en valenciÓ en SecundÓria Ús molt alarmant". Les famÝlies i alumnes que trien l'ensenyament en valenciÓ en SecundÓria "veuen vulnerats els seus drets, ja que en la gran majoria de centres valencians no es respecta el funcionament dels programes d'Ensenyament en ValenciÓ", han afirmat.

  Este fet Ús majoritÓriament a causa de "la no catalogaciˇ de llocs de treball en SecundÓria, Ús a dir, que quan a un professor li adjudiquen la plaša, tot i que siga de lÝnia en valenciÓ, no li demanen capacitaciˇ". "Tot i les constants peticions de la comunitat educativa, la Conselleria d'Educaciˇ es nega a exigir este coneixement del valenciÓ i la conseqŘŔncia Ús que mÚs del 35 per cent del professorat arriba als instituts sense reunir les condicions necessÓries per a donar classe en la lÝnia", han calculat. [FIN]

  Resum

  • ┌ltima Hora

   • Espanya

    • Mˇn

     • Economia

      • Cultura

       • Societat

        Cercador

        ┌ltimes notÝcies