Europa press

Logo ep

    Sagunt a Escena aposta per la internacionalització i per les companyies valencianes amb una oferta de 22 muntatges

    18:1005.07.2007

    VALÈNCIA, 5 (EUROPA PRESS)

    Un total de 22 espectacles integren la proposta de la XXV edició del Festival Sagunt a Escena 2007, que del 12 de juliol al 26 d'agost celebrarà el seu quart de segle de trajectòria amb una aposta doble per la "internacionalització", de la mà de companyies de prestigi mundial com la francesa Théatre Centauro, i pels artistes de la Comunitat, segons ha assenyalat hui en roda de premsa la consellera de Cultura, Trini Miró, que ha subratllat la seua voluntat que creadors valencians siguen coneguts "en l'àmbit nacional i a tot el món".

    De fet, 10 formacions, la meitat de les participants, procedixen de la Comunitat. Juntament amb elles hi haurà noms com la Companyia Nacional de Dansa, que permetrà vore una altra vegada sobre l'escenari Nacho Duato, Calixto Bieito, Santiago Auserón o la Companyia Antonio Gades. L'objectiu és, ha recalcat Miró, oferir una programació per a tots els gustos que busca consolidar una xifra de públic d'unes 30.000 persones.

    El festival, que disposa d'un pressupost de 700.000 euros, es desenvoluparà un any més en diferents escenaris de la capital del Camp de Morvedre, ja que al Teatre Romà cal sumar La Nau i La Gerència, a més dels espectacles de carrer i l'animació a les platges que es va iniciar l'any passat.

    L'activitat de Sagunt a Escena arrancarà el 12 de juliol a La Gerència amb la proposta "Frankenstein", de la companyia francesa Jo Bithume. Es tracta d'un conjunt de referència mundial en l'animació del carrer que presentarà a l'escenari saguntí un espectacle gratuït, ha explicat la directora de Teatres de la Generalitat, Inmaculada Gil-Lázaro.

    La programació del mes de juliol se centralitzarà a La Nau, que es dividirà en els espais 1 -amb un aforament de 700 persones destinat als espectacles de gran format- i 2, amb capacitat per a 300 espectadors que podran seguir muntatges més reduïts.

    Entre les peces que es posaran en escena en estos escenaris destaca "Cargo", de la companyia de Marsella Théatre Centauro, que han preparat una obra a mig camí de la dansa, el circ i el teatre eqüestre. Amb esta proposta l'agrupació francesa farà una ambiciosa gira per tot Europa.

    Altres muntatges programats a La Nau són "Com a pedres" dels valencians El Pont Flotant, companyia valenciana premiada en l'última edició dels Premis d'Arts Escèniques de la Generalitat i dels Premis Abril; "Metrosexual asesino"" d'Aguadelitines i Tornaveu; "El bosque de Birnam", de kA-Actores, que tindrà la presència de Sergio Peris-Mencheta; "El 4 paso", una producció de Teatres de la Generalitat emmarcada en la línia de suport a noves dramatúrgies, i "Alas", de la Companyia Nacional de Dansa, un treball que "trenca" amb la tònica habitual de l'entitat i que recupera per a l'escenari el coreògraf valencià Nacho Duato, ha destacat Gil-Lázaro.

    Per la seua banda, el Teatre Romà acollirà la pràctica totalitat de l'oferta prevista per al mes d'agost. En concret, el cartell preveu les obres "Los persas", una coproducció de Sagunt a Escena amb el Festival de Mèrida i Focus que té direcció escènica de Calixto Bieito; "Bodas de Sangre", de la Companyia Antonio Gades; "Antígona tiene un plan", espectacle guardonat com a millor musical en els Premis Max; un programa variat d'IT Dansa, que acudirà amb les coreografies que portarà una setmana abans al Festival Grec; i "Otelo", en una recreació del Teatre Lliure de Barcelona.

    A més, es presentarà l'estrena absoluta de "Muladar", un treball que sorgix de la col·laboració de les companyies valencianes Ausades i Arden. En la llista figuren també la sarsuela "La Dolorosa", amb música del mestre Serrano, i un concert a càrrec de Santiago Auserón i l'Original Jazz Orquestra del Taller de Musics de Barcelona.

    Per a completar el cartell, que inclou 40 funcions, hi haurà teatre vertical de la companyia Deambulants a la façana del Teatre Romà i les animacions de teatre de carrer realitzades per Teatre de l'Ull i La niña de cristal.

    Trini Miró ha afirmat que "Teatres de la Generalitat està fent una programació fantàstica i jo he arribat amb el treball fet". "Afortunadament, -ha prosseguit- tot i que els polítics canviem les persones que estan portant la programació continuen perquè del contrari el públic es vora afectat per les eleccions". Ha reiterat que "jo em sent hui afortunada d'estar ací presentant una cosa que m'han donat feta i que em sembla extraordinària".

    Pel que fa a possibles canvis a la Conselleria, ha comentat que "en separar Cultura i Educació es produiran alguns canvis per esta necessitat" i ha agregat que "se sabrà molt prompte i això és cosa del president".

    A l'acte de presentació del certamen va assistir també l'alcalde de Sagunt, Alfredo Castelló, qui s'ha mostrat convençut que Sagunt a Escena és el "millor festival d'estiu de l'Arc Mediterrani" i s'ha mostrat "orgullós" que se celebre a la població. [FIN]

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies