Europa press

Logo ep

    L'escriptor irlandès Colm Tóibín situa la seva novel·la 'Un llarg hivern' al pirineu català

    16:1514.05.2007



    BARCELONA, 14 de maig (EUROPA PRESS)

    L'escriptor irlandès Colm Tóibín ha publicat la seva última novel·la 'Un llarg hivern' (La Campana), que retrata la història d'una família del Pallars, un poble del Pirineu, on dos germans i el seu pare viuen commocionats per la desaparició de la seva mare a la muntanya.

    Tóibín ha explicat avui, durant la presentació del llibre a Barcelona, que la novel·la relata els fets que va viure dia a dia durant l'hivern de fa tres anys al Pallars, on té una residència des de fa un parell d'anys.

    De fet, Tóibin ha comentat la gran diferència que hi ha entre viure a l'hivern en el Pallars o fer-ho a l'estiu. "Els canvis de temperatura al pirineu es produeixen tan ràpidament, a vegades fins i tot en hores, que és un fet que a Irlanda no passa i per això els estrangers quan ho veuen no entenen res", ha apuntat.

    D'altra banda, ha destacat els paral·lelismes que hi ha entre Irlanda i Catalunya, i en concret entre Dublín i Barcelona, que són grans ciutats, capitals de nació però no d'Estat. "Són societats bilingües, nacionalistes i que busquen la seva pròpia identitat", ha afegit.

    L'irlandès ha assegurat que 'Un llarg hivern' "no és un conte autobiogràfic, però és el que ha passat durant l'hivern de fa tres anys en el Pallars". Tot i això, ha reconegut que "quan escrius sempre busques inconscientment una metàfora" i el llibre "pot semblar un conte moral".

    Per la seva banda, l'editora de La Campana, Isabel Martí, ha destacat que "es tracta d'un llibre amb molts sentiments però res sentimental". "És sorprenent que un escriptor irlandès tingui tan present la realitat catalana", ha dit.

    El mes de març del 1976, uns amics el van convidar a passar uns dies a Ferrera de Pallars, un poble del Pirineu. Fruit d'això, des del 1975 i fins al 1978 va viure a Barcelona i després va escriure l'obra 'Homenatge a Barcelona'.

    'Un llarg hivern' forma part del primer llibre de contes publicat per Tóibín, 'Mothers and Sons', que ha rebut grans elogis per part de la crítica nord-americana.

    Colm Tóibín (Irlanda, 1955), escriptor, professor i periodista, és autor de cinc novel·les i diverses obres de no ficció. 'The blackwater Lightship' i 'The Master' són dues de les seves novel·les seleccionades per al Premi Booker.

    Finalment, Tóibín ha anunciat que treballa en la pròxima novel·la, que es dirà 'Brooklyn', que relatarà la història d'amor d'una jove que viatja des d'Irlanda al barri novaiorquès de Brooklyn.

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies