Europa press

Logo ep

    Descobreixen una mina ibèrica i noves termes romanes a Sant Boi (Baix Llobregat)

    17:3308.03.2007



    Sant Boi de Llobregat (Baix Llobregat), 8 (EUROPA PRESS)

    Els arqueòlegs del Museu de Sant Boi han descobert nous vestigis de les èpoques ibèrica i romana en les excavacions realitzades a la plaça de la Constitució. Segons han informat fonts municipals, les troballes més valuoses són una mina ibèrica del segle V a. de C., unes sitges de grans dimensions i els fonaments d'unes termes romanes, les terceres que apareixen en el subsòl de la ciutat.

    Els treballs, finançats per l'Ajuntament de Sant Boi, gairebé han finalitzat i s'ha tapat la zona excavada per protegir la integritat dels vestigis i a l'espera de decidir el tipus d'intervenció més adequada.

    L'equip d'arqueologia, dirigit per David Prida, treballa ara en l'anàlisi dels més de 60.000 fragments de ceràmica que s'han trobat durant les excavacions, entre els quals destaca una petita escultura, de gran qualitat, que representa el cap d'una dona romana.

    Per la seva banda, la mina ibèrica, del segle V a. de C., passava en aquella època a cel obert per l'actual carrer de l'Hospital i travessava la plaça de la Constitució. La mina mesurava 60 metres de longitud, 15 d'amplada i tres de profunditat. La seva importància des del punt de vista arqueològic està en la seva antiguitat i en el fet de ser l'única mina d'aquestes dimensions de Catalunya que es podria visitar.

    Segons les primeres investigacions, una vegada abandonada la mina, les seves cavitats es van reutilitzar com a grans sitges, que s'han conservat gairebé intactes i testimonien un notable volum d'activitat comercial. S'han trobat cinc sitges de l'època ibera, de grans dimensions, les primers que es localitzen a Sant Boi i es conserven en la seva totalitat.

    Finalment, en l'època romana es va omplir de terra l'antiga mina i es van construir al damunt unes termes de les quals han arribat fins avui en bon estat els fonaments i el terra de les cambres subterrànies de calefacció. Tenen una estructura arquitectònica molt senzilla, però la seva tècnica de construcció és, segons els experts, perfecta.

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies