Europa press

Logo ep

    Més de 2.000 persones es manifesten a Sabadell contra el Quart Cinturó

    18:3103.12.2006

    El diputat del PSC al Congrés Joan Oms i la diputada d'IV Carme García participen en la marxa, a la qual ERC i ICV han enviat càrrecs locals

    Sabadell (Vallès Occidental), 3 (EUROPA PRESS)

    Més de 2.000 persones (més de 5.000 segons l'organització i 800 segons fonts policials) han participat avui en la manifestació convocada a Sabadell (Vallès Occidental) per la Campanya contra el Quart Cinturó, que reuneix 270 entitats.

    Representants d'ICV-EUIA i d'ERC han participat en la marxa, que ha comptat amb la diputada d'Esquerra Verda (EV), Carme García (ICV), i el diputat del PSC al Congrés Joan Oms, en qualitat de president d'Els Verds-Opció Verda de Catalunya.

    La capçalera de la manifestació estava composta per 25 tractors d'Unió de Pagesos, als quals seguien membres de la Campanya Contra el Quart Cinturó. En la manifestació hi han participat representants locals i comarcals d'ERC i d'ICV-EUIA, partits que formen part del Govern de la Generalitat i que s'oposen a la construcció del Quart Cinturó, en contra de la posició del tercer soci del tripartit, el PSC.

    Les dues formacions ja van anunciar divendres que serien representats en aquesta manifestació per càrrecs locals i comarcals, però no per diputats, cosa que els ecosocialistes van justificar per la seva oposició al cartell que convocava la marxa, en què apareixia la cara del president de la Generalitat, José Montilla, en un cos nu que es tapa les seves parts amb un cartell del Quart Cinturó.

    La diputada d'ICV al Congrés Carme Garcia ha volgut deixar clar que "no participarem en manifestacions o concentracions que signifiquin la degradació de les nostres institucions". García ha explicat que el seu partit no ha fet cap pas endarrere i que continua tenint la mateixa posició en contra del Quart Cinturó: "és un projecte desfasat, que no respon ni a les necessitats actuals ni tampoc té perspectiva de planificació futura".

    També ha participat en la manifestació el president d'Els Verds-Opció Verda de Catalunya i diputat pel PSC al Congrés, Joan Oms, qui ha recordat que "la nostra posició sempre ha estat en contra del Quart Cinturó", en considerar que pertany a "un model radial de grans circumval·lacions que comporta grans desplaçaments privats i de transport, que és absolutament insostenible i que a més destrossa el territori en diverses comarques: al Vallès, el Baix Llobregat i el Penedès".

    Segons Oms, la solució seria "fer un model de comunicació més proper entre les ciutats i comarques, que avui està molt malament, i millorar la xarxa ferroviària pública".

    El portaveu de l'Associació per la Defensa i l'Estudi de la Naturalesa, una de les entitats de la Campanya contra el Quart Cinturó, Toni Altaió, ha reclamat al nou Govern de la Generalitat que debati en profunditat la construcció d'aquesta infraestructura i que compti per a això amb les entitats de la campanya.

    Pel que fa a la polèmica suscitada pel cartell que convocava la manifestació, el representant d'ADENC Matías Serracant ha considerat que "l'actitud dels partits polítics que formen el govern de la Generalitat és poruga".

    Serracant ha demanat "que la posició d'ERC i ICV sigui clara com fins ara, d'oposició al Quart Cinturó, sense ambigüitats perquè només així aconseguirem un debat seriós sobre aquesta infraestructura".

    "ATEMPTAT DIRECTE" ALS ESPAIS NATURALS.

    Per la seva banda, Altaió ha afirmat que "el Quart Cinturó suposa un atemptat directe contra els espais naturals que ens queden a la plana del Vallès" i que deixa en una situació de "gairebé irreversible recuperació" els espais "que tenim a l'interior de la plana", que amb aquesta infraestructura quedarien "segregats dels espais lliures que ens queden al nord".

    Serracant ha assegurat que el Quart Cinturó suposa "seguir amb un model de mobilitat que avui dia és clar que no funciona" i que "el que hem de fer és invertir en noves línies de ferrocarril, millorar les existents i arreglar la xarxa de carreteres secundàries, només així podrem fer el que la gent està reclamant, que és millorar la seva mobilitat amb el mínim impacte ambiental possible".

    El coordinador de la Unió de Pagesos, Joaquim Cassà, ha considerat que "el Quart Cinturó ens destrossa els espais agraris, espatllen el territori" i ha afegit que "no desfarà mai els embussos". Cassà ha lamentat que "ja hi ha alternatives i ningú s'ha dignat a mirar-les".

    MANIFEST DE LA CAMPANYA.

    Després de la manifestació, l'economista, professor de la UAB i president de Justícia i Pau, Arcadi Oliveras, ha estat l'encarregat de llegir un manifest dirigit al president de la Generalitat, en què argumentava en contra del Quart Cinturó per 5 motius: no té legitimitat, calen més i millors trens, s'ha de defensar els espais agrícoles i naturals de les comarques implicades, política és participació i demana a Montilla que faci honor al càrrec.

    "Us demanem que assumiu la voluntat ferma de presentar aviat la Planificació territorial del Vallès i el Baix Llobregat dins de la Regió Metropolitana de Barcelona. Us demanem un debat territorial no tecnocràtic i la presa de decisions des del territori", ha llegit Oliveras.

    El manifest continuava reclamant "unes prioritats en inversió en les nostres comarques que parteixin d'opcions raonables, autènticament sostenibles i no d'esquers enganyosos". "Us demanem la humilitat d'admetre'ns com a interlocutor i us demanem el rigor de la vostra administració per respondre adequadament les nostres protestes", afegia.

    Una cançó composta especialment per a l'ocasió per Fèlix de Blas i amb el títol "Com el Vallès no hi ha res" ha posat el punt final a la manifestació, amb una tornada que deia "Cada poble té la seva raó per dir no al Quart Cinturó".[FIN]

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies