Europa press

Logo ep

    La Generalitat adquireix la Biblioteca de Cinema Delmiro de Caralt, una de les més importants d'Europa

    19:2415.11.2006



    BARCELONA, 15 (EUROPA PRESS)

    L'Institut Català d'Indústries Culturals (ICIC) de la Generalitat ha adquirit el fons documental de la Biblioteca de Cinema Delmiro de Caralt, una de les més importants d'Europa, per un import de 800.000 euros i que a partir d'ara serà gestionada per la Filmoteca de Catalunya.

    El fons inclou uns 17.000 llibres, entre el quals destaca 'Ars Magna Lucis et Umbrae' d'Anastasius Kircher, de 1670, o 120 publicacions periòdiques amb col·leccions completes de les primeres revistes cinematogràfiques editades a Espanya com 'Arte y Cinematografía' (1910-1936) o 'Mirador' (1929-1937).

    La biblioteca també reuneix aproximadament 600 novel·litzacions de pel·lícules, habituals entre els anys 20 i 40; documentació de cinema-clubs des de 1929 a 1990; 20.000 fotografies; cromos; uns 1.500 cartells; 3.700 segells de tema cinematogràfic; uns 1.200 objectes i màquines de cinema, entre els quals hi ha un projector original Lumiere i un conjunt de llanternes màgiques; i documentació personal de Delmiro de Caralt.

    El director de l'ICIC, Xavier Marcé, i el president de la Fundació Privada Mediterrània, Andreu Perelló, han signat avui el contracte pel qual l'ICIC adquireix la plena propietat del fons. En la fixació del preu s'ha tingut en compte les inversions que la fundació havia fet en el manteniment i ampliació de la col·lecció.

    La Filmoteca de Catalunya, que ja tenia dipositat aquest fons des de 1988 i l'ha mantingut en funcionament i a disposició del públic, seguirà encarregada de la seva gestió, que quedarà enormement potenciada en la nova seu prevista en el Raval de Barcelona.

    La biblioteca de cinema Delmiro de Caralt es va iniciar com a col·lecció privada el 1924 per l'industrial i cineasta Delmiro de Caralt i la seva dona, Pilar de Quadras, i va anar cobrint la carència de bibliografia especialitzada en cinema que existia en les biblioteques de Barcelona.

    A la mort de Delmiro de Caralt el 1990, el fons documental va passar a mans de la Fundació Privada Mediterrània, entitat filantròpica sense ànim de lucre, que és qui l'ha cedit a l'ICIC per garantir-ne el manteniment i ús públic.

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies