Europa press

Logo ep

    Joan Pons novel·la a 'Barba-rossa' els atacs pirates a Menorca i traça un paral·lelisme amb l'11-S

    18:0022.09.2006



    BARCELONA, 22 (EUROPA PRESS)

    L'escriptor Joan Pons acaba de publicar 'Barba-rossa' (La Magrana), un conte de pirates i amors impossibles a la Menorca del segle XVI assetjada pels atacs pirates amb el qual l'autor balear traça cert paral·lelisme amb la situació en el món després dels atemptats de les Torres Bessones.

    En la novel·la, el caçador d'ocells Roger Ginestar viu a la Menorca atacada pels pirates i s'enamora d'una bella esclava per la qual creuarà mars i terres fins a arribar al palau del temible pirata Barba-rossa a Constantinoble.

    Joan Pons (Ferreries, 1960) ha assegurat avui que aquesta novel·la li va sorgir després dels atacs terroristes de l'11-S a Nova York i observa com per a alguns dels seus autors "eren considerats uns dimonis i per a altres uns déus" de manera que per constatar diferents "punts de vista" d'un fet va decidir tirar de la història.

    L'autor de 'Sorra a les sabates' ha afirmat que va decidir centrar-se en els atacs pirates a l'illa de Menorca de 1535 perquè Barba-rossa era "un heroi per als turcs i un dimoni per als cristians", fet que actualment passa segons la seva opinió amb George W. Bush i Ossama bin Laden, que són com "els pirates de l'antiguitat".

    Pons ha assegurat que en les seves novel·les sempre "parlen dels problemes de l'actualitat" si bé sigui amb una perspectiva històrica, com és el cas de 'Barba-rossa', i ha dit que sense l'11-S aquesta novel·la "no hauria tingut sentit" malgrat que el fil conductor de la història és una història d'amor entre un "personatge neutral" i una esclava.

    L'escriptor menorquí ha assegurat que aquesta novel·la és "dinàmica" i utilitza una estructura sintètica que "elimina coses supèrflues" en una obra en què admet les influències de l'idil·li, Alessandro Baricco i Charles Bukowski.

    Joan Pons ha recordat que l'illa de Menorca va patir constants atacs pirates, sent especialment importants els de Maó i Ciutadella. L'escriptor menorquí ha destacat les diferents entre el record d'un i l'altre, ja que mentre a Maó es van rendir després de la traïció de les seves autoritats, a Ciutadella van resistir i cada any se celebra.

    L'escriptor ha dit que espera que el seu llibre serveixi perquè Maó rememorés aquests atacs perquè, "si bé les autoritats els van trair, va haver-hi ciutadans valents que van resistir-se".

    Pons, que ha volgut deixar clar que la novel·la la va escriure abans de l'èxit de 'Pirates del Carib', ha afirmat que "entre la cultura musulmana i cristiana existeixen més coses que les uneixen que aspectes que les separen, que són els que es focalitzen".

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies