Europa press

Logo ep

    La Generalitat legalitza com associació cultural els Latin Kings de Barcelona

    16:2409.08.2006



    BARCELONA, 9 (EUROPA PRESS)

    La Generalitat de Catalunya ha legalitzat com a associació amb fins culturals la banda juvenil dels Latin Kings de Barcelona, després de gairebé dos anys de tràmits i reunions amb membres d'aquest col·lectiu, format majoritàriament per joves llatinoamericans establerts a la ciutat.

    La Direcció General de Dret i Entitats Jurídiques de la Generalitat ha aprovat oficialment els estatuts de la nova entitat, denominada Associació Cultural de Reis i Reines Llatins de Catalunya, segons ha confirmat avui a Europa Press una portaveu de la Conselleria de Justícia.

    Tot i això, encara falta un últim tràmit perquè l'organització consti en el registre d'associacions catalanes. La conselleria va enviar a finals del mes de juliol passat el document que aprova els estatuts a l'entitat, però encara falta el justificant de recepció per formalitzar la legalització.

    Des de novembre de 2004, l'Ajuntament de Barcelona havia intentat que el grup fes el pas de convertir-se en una entitat legal. Després de conèixer l'experiència de Nova York i contactar amb els líders dels Latin Kings, el consistori va tutelar el procés i va assessorar el grup en la redacció dels seus estatuts, segons publica avui 'El Periódico de Catalunya'.

    Finalment, els estatuts han estat aprovats, perquè no consta que la missió del grup sigui delictiva. Oficialment tenen domicili a Barcelona i els seus membres són joves d'origen llatí que persegueixen una "finalitat cultural". Amb això, podran accedir a ajudes i subvencions de caràcter públic.

    Tot i això, algun jutge pot declarar il·legal l'organització, encara que tingui el permís oficial del Govern català. Quant a l'altra gran banda juvenil de Barcelona, els Ñetas, podrien seguir el mateix camí que els seus rivals del carrer i a finals d'aquest any també podrien arribar a legalitzar-se.

    L'alcalde en funcions de Barcelona, Jordi Portabella, ha assegurat que el procés ha estat "d'èxit", amb "pocs antecedents a Europa i al món" i, així, "una agrupació que neix de manera espontània, acaba implicant-se a la ciutat" i "aquells elements que no corresponen al seu entorn s'acaben reconduint".

    TREBALL PREVI DE SOCIÒLEGS I EDUCADORS DE CARRER.

    Després de detectar un grup de joves que "tenia una activitat desconeguda, perquè procedia d'un altre continent", l'ajuntament ha posat a treballar un equip de sociòlegs i educadors de carrer per "estudiar la possible reconversió d'una agrupació cap a una associació" que "defensés els seus criteris, però que contribuís a fer gran Barcelona", ha apuntat.

    Amb la legalització dels Latin Kings, els seus membres "sense perdre la identitat, fan amb la reconversió com a associació una funció d'aglutinar i donar sortides als joves que s'hi puguin sentir atrets", ha explicat Portabella, després de visitar el barri de Sants de Barcelona.

    Segons Portabella, aquesta iniciativa és "un excel·lent precedent" per la ciutat, a l'hora de poder "reconduir aquelles agrupacions de joves espontànies que tenen inquietuds i que no saben com canalitzar-les". "La solució és fer-ho a través d'una entitat ben constituïda, en la qual hi ha un respecte per la seva identitat", ha afegit.

    EL MATEIX TRACTO A L'HORA DE DONAR SUBVENCIONS.

    Respecte a la possibilitat que els Latin Kings puguin rebre subvencions per part de l'ajuntament, ha assenyalat que "es preveu el mateix tracte que a les altres associacions", per la qual cosa el fet que rebin el suport econòmic es valorarà "en funció de la repercussió de les seves activitats".

    En aquest sentit, Portabella ha assegurat que "entraran en les demandes de les altres associacions" i "no hi haurà un tracte pejoratiu ni que afavoreixi aquesta entitat, sinó de normalitat", ha puntualitzar.

    L'AJUNTAMENT APLAUDEIX LA "VALENTIA" DELS LÍDERS.

    Portabella ha reconegut la "valentia" dels líders dels Latin Kings a l'hora de "fer el pas endavant, de no automarginar-se i acceptar les regles" perquè "aquests processos no són fàcils", degut que "això comporta una conversa llarga i profunda en la qual poden haver-hi discrepàncies internes".

    Segons Portabella, des de l'ajuntament "s'ha explicat a aquest col·lectiu que a Barcelona hi havia un model d'associacionisme, molt arrelat", que els podia servir "a l'hora de canalitzar una certa disconformitat amb la societat o una voluntat de transformació".

    "Crear una associació significa una voluntat de participar al comú que no tot el món té i aquelles agrupacions que no han estat capaces de convertir-se en una associació és que no han estat capaces de compartir aquest esperit", ha apuntat.

    L'alcalde en funcions de Barcelona ha descartat la possibilitat que aquest mateix model s'utilitzi amb els col·lectius d'okupes de la ciutat. "Els okupes ja tenen la seva associació que no volen legalitzar, saben de què va tot això i tenen funcionaments reglats i no és un moviment desvertebrat, en absolut".

    En el cas dels Latin Kings, des de l'ajuntament "se'ls ha ajudat a estructurar unes inquietuds", cosa que "els okupes fan perfectament, des de la seva òptica, però plantegen altres models", ha apuntat Portabella.

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies