Europa press

Logo ep

    UE.- Els Vint-i-cinc confirmaran hui l'entrada d'Eslovènia en l'euro

    09:4416.06.2006

    BRUSSEL·LES, 16 (EUROPA PRESS)

    Els caps d'Estat i de Govern de la UE confirmaran hui l'entrada d'Eslovènia en la zona euro a partir de l'1 de gener del 2007 després que la Comissió Europea i el Banc Central Europeu constataren en sengles informes que este país complix amb tots els criteris de convergència -dèficit, deute, inflació, tipus d'interés-- per a convertir-se al país número 13 de la zona euro gràcies a les reformes econòmiques realitzades els últims anys.

    La decisió va ser ratificada pel Consell d'Economia i Finances, Ecofin, el passat 7 de juny i l'últim pas del procés serà l'aprovació formal dels ministres d'Economia l'11 de juliol.

    A diferència d'Eslovènia, la Comissió va considerar que Lituània, l'altre país que pretenia adoptar la moneda comuna l'1 de gener del 2007, no està encara en disposició de fer-ho, ja que supera per només una dècima el límit d'inflació permés per a entrar en la zona euro, tot i que complix amb la resta de requisits.

    Per este motiu, no es descarta que el primer ministre de Lituània expresse hui el seu malestar pel que creu una excessiva rigidesa i mecanicisme en l'aplicació dels criteris de convergència per part de la Comissió.

    D'altra banda, el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, començarà la segona jornada del Consell Europeu amb sengles reunions bilaterals amb els seus homòlegs d'Itàlia, Romano Prodi, i de Finlàndia, Matti Vanhanen.

    El secretari d'Estat de Comunicació, Fernando Moraleda, va informar ahir que la primera reunió bilateral de Rodríguez Zapatero serà amb Vanhanen i respon a una pràctica habitual, ja que Finlàndia assumirà la presidència de torn de la UE el pròxim 1 de juliol, i el seu Govern està exposant les seues prioritats als diferents Estats membres.

    Posteriorment es reunirà amb Prodi, en la que serà la primera trobada amb el nou cap del Govern italià, que va guanyar les eleccions del 9 d'abril. Este és el primer Consell Europeu de Prodi com a president del Govern italià en el seu segon mandat.[FIN]

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies