Europa press

Logo ep

  Saura celebra que Rajoy rebi "mostres de reprovació" i confia que el PP canviï els seus dirigents

  13:3410.06.2006  GRANOLLERS (VALLÈS ORIENTAL), 10 (EUROPA PRESS)

  El president d'ICV, Joan Saura, ha celebrat avui que el líder del PP, Mariano Rajoy, hagi tingut "mostres de reprovació" de la seva política durant una visita ahir a la nit amb empresaris i aquest matí a un mercat de L'Hospitalet de Llobregat i s'ha mostrat convençut que el 18-J "serà el principi d'un seguit de derrotes que portaran a la substitució de la direcció del PP".

  Després d'un recorregut en tren fins a l'estació de Granollers (Vallès Oriental), Saura ha assegurat que "no m'agrada que el cridin que l'insultin" però sí que s'ha mostrat partidari que "li diguin que el que el PP està fent va contra Catalunya" i "està fomentant una imatge" del país que "no es correspon amb la realitat". "Ens acusen de ser insolidaris i que hi ha confrontació amb el tema de la llengua", ha recalcat.

  Saura, que ha recordat que el 'sí' es "continua consolidant" a mesura que passen els dies, ha aplaudit que els empresaris i les persones que van a comprar al mercat expressin a Rajoy que "s'està equivocant" i ha confiat que això propiciï la reacció "de la dreta reaccionària" a l'adonar-se que "no té sentit la política que desenvolupen" i que "estaria bé que reorientessin el seu discurs". "Si decideixen mantenir-se en el 'no', que no sigui el 'no' de la mentida", ha reclamat.

  D'altra banda, el també conseller de Relacions Institucionals s'ha referit al fet que Maragall apuntés ahir que veu "molt precipitat" que les eleccions se celebrin l'octubre i, després de reiterar la seva voluntat que "el ple del Parlament no s'obri després d'agost", ha insistit que la seva formació "estaria en contra" que els comicis tinguessin lloc "a finals de desembre" perquè "estaríem perdent el temps". Segons la seva opinió, és necessari com més aviat "obrir una nova etapa" i que un nou govern "desenvolupi l'Estatut".

  Saura ha declinat expressar les seves preferències sobre el pròxim candidat del PSC a la Presidència de la Generalitat i s'ha limitat a denunciar que aquest "debat" està provocant "interferències" a la campanya per l'Estatut. Segons el líder d'ICV, "serem respectuosos amb la decisió de Maragall i amb el candidat que el PSC designi".

  El president d'ICV, que avui ha visitat l'estació de Renfe de Granollers per explicar que el nou Estatut suposarà el traspàs de competències a la Generalitat dels trens de Rodalies, ha assegurat avui que la mobilitat "és un dels grans temes pendents de Catalunya" i ha recordat que la política del transport privat "ha fracassat".

  A manera d'exemple, va explicar que l'àrea metropolitana de Barcelona està "col·lapsada" i encara hi ha alguns polígons i zones "sense transport públic". El president d'ICV ha afirmat que el nou text estatutari "donarà respostes a aquests problemes" perquè obligarà la Generalitat a "impulsar una política que prioritzi el transport públic, especialment el ferroviari", i tingui en compte les "necessitats" dels discapacitats.

  El nou Estatut, segons Saura, atorga a la Generalitat les competències dels trens de Rodalies i Regionals, els aeroports que "no siguin d'interès general" i "deixa una porta oberta" que el port i l'aeroport de Barcelona "siguin gestionats des de Catalunya".

  El dirigent ecosocialista, que ha considerat que el sistema ferroviari públic és una "gran resposta" als problemes de mobilitat a Catalunya, va recordar que Rodalies mou anualment 122 milions de persones, fet que suposa gairebé 400.000 persones diàries, motiu pel qual ha lamentat la importància "excessiva" i "provinciana" que s'ha atorgat a l'AVE de Madrid a Lleida, que transporta dos milions de persones l'any.

  Pel que fa als trens regionals, Saura ha destacat que Catalunya "té el 40% del mercat", per la qual cosa "seria fonamental tenir aquestes competències per a promocionar-les i dotar-les de major inversió", ja que algunes d'elles "tenen trams de més de 100 anys d'antiguitat".

  En la mateixa línia s'ha expressat el coordinador d'EUiA, Jordi Miralles, que ha assenyalat que el nou Estatut contempla el transport públic com "una prioritat" davant de la política "a favor del transport privat" que han desenvolupat "les anteriors administracions".

  Miralles ha recordat a més que el 22% dels accidents laborals es produeixen 'in itinere' -"això no s'ha tingut en compte"- i ha assenyalat la necessitat que els joves puguin anar a estudiar en transport públic i "tornar a casa en tren quan surten a la nit" els caps de setmana i evitar així algunes víctimes en accidents de trànsit. "Els diumenges ens hem acostumat a escoltar els resultats de futbol i els morts a la carretera", ha conclòs.

  Resum

  • Última Hora

   • Espanya

    • Món

     • Economia

      • Cultura

       • Societat

        Cercador

        Últimes notícies