Europa press

Logo ep

    Mor a Roma als 50 anys l'arqueòleg català Xavier Dupré

    18:5120.04.2006



    BARCELONA, 20 (EUROPA PRESS)

    L'arqueòleg català Xavier Dupré i Raventòs, vicedirector de l'Escola Espanyola d'Història i Arqueologia del CSIC a Roma, ha mort avui als 50 anys a la capital italiana.

    Dupré (Barcelona, 1956), doctor en Arqueologia per la Universitat de Barcelona, va formar part dels primers arqueòlegs del Servei d'Arqueologia de la Generalitat, una vegada restituïda aquesta entitat amb la recuperació democràtica.

    Com a arqueòleg de la Generalitat, va estar adscrit als serveis territorials de Tarragona, desenvolupant una important tasca de documentació, conservació i investigació de diferents jaciments arqueològics, com els projectes de recuperació del Circ i el fòrum provincial de Tarraco.

    Entre el 1987 i el 1990, va ser director del Taller Escola d'Arqueologia de Tarragona (TED'A), una iniciativa municipal que va desenvolupar un ampli programa de recuperació, investigació i difusió de l'arqueologia de Tarraco. Un treball seu dedicat a l'Arc de Berà va ser guardonat amb el Premi Puig i Cadafalch de l'IEC.

    A partir de 1991, s'incorpora a l'Escola Espanyola d'Història i Arqueologia a Roma, on ha desenvolupat diversos projectes d'investigació com la recuperació de la ciutat romana de Túsculum.

    Malgrat el seu treball a Roma, Xavier Dupré va mantenir la seva vinculació amb l'arqueologia catalana, el 1993 va ser secretari del XIV Congrés Internacional d'Arqueologia Clàssica i va participar en publicacions d'arqueologia, seminaris, cursos i reunions científiques de les institucions catalanes.

    La mort de Dupré, autor d'una àmplia bibliografia, significa una "pèrdua irreparable" per a l'arqueologia catalana d'un professional que estava "cridat a tenir un paper significatiu", segons ha expressat la Conselleria de Cultura.

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies