Europa press

Logo ep

    Traslladen al MNAC l'escultura d'Asclepi per iniciar un projecte d'estudi i restauració de la peça

    18:0019.04.2006



    BARCELONA, 19 (EUROPA PRESS)

    L'escultura grega del segle II aC. trobada a Empúries (Alt Empordà) del déu Asclepi, dipositada en el Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC), serà traslladada demà al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) per iniciar un projecte d'estudi i restauració de la peça, que es prolongarà entre quatre i sis mesos.

    La directora del MAC, Núria Rafel, ha explicat avui que el projecte consistirà en un estudi tècnic afons de l'escultura "més representativa de l'arqueologia catalana" que permetrà obtenir noves dades sobre els materials constituents, les pàtines i els recobriments, el control de qualitat dels tractaments i les condicions de preservació.

    A partir dels resultats d'aquest estudi, "decidirem si es reintegren en l'escultura petits fragments que en formaven part", s'estudiarà portar a terme un "tractament de neteja" i es plantejarà la possibilitat de reintegrar-li els braços, una tasca que "no és senzilla" perquè el braç dret "funciona a la perfecció" mentre l'esquerre "no és l'original".

    La directora del centre ha comentat que la implantació dels braços, que es conserven en una vitrina del museu, es decidirà en funció de paràmetres científics, físics -"no volem fer actuacions irreversibles"-, d'estabilitat i estètica. "Ens hem de plantejar si realment val la pena un canvi d'aquestes característiques quan és una peça que ha entrat en l'imaginari col·lectiu sense braços", ha recordat.

    El projecte, que s'iniciarà demà amb el trasllat de l'escultura, té un pressupost inicial de 60.000 euros i s'ha establert una assegurança específica per a la seva estada en el MNAC per valor de sis milions d'euros.

    Una comissió integrada per catedràtics d'arqueologia clàssica de Catalunya i especialistes en escultura d'Espanya i França prendrà les decisions pertinents una vegada finalitzada la fase d'estudi i anàlisis, que no es va poder portar a terme en el moment del seu descobriment fa 100 anys.

    Paral·lelament, Rafel ha anunciat que el MAC està treballant en el disseny d'una exposició temporal en el Saló Gòtic de la Biblioteca Nacional de Catalunya per mostrar l'escultura als ciutadans i donar a conèixer els resultats de les investigacions.

    Una dels dubtes que planteja l'escultura des de la seva troballa és la identitat del personatge que representa, ja que encara que inicialment se l'ha relacionat amb Asclepi, déu grec de la medicina, en l'actualitat existeix "un gran consens" que nega aquesta identificació i el vincula amb Zeus-Serapis, una divinitat d'origen egipci molt popular en l'antiguitat.

    L'estàtua, que fa 2,17 metres, va ser trobada en dues fases. En primer lloc es va trobar el bust amb el cap i un braç trencat de marbre grec del tipus paros i posteriorment el cos amb les seves corresponents cames i peus amb sandàlies de marbre pantèlic, el mateix que es va utilitzar en el Partenó d'Atenes.

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies