Europa press

Logo ep

    Maragall creu que un 50% de participació en el referèndum "ja estaria bé"

    11:3602.04.2006

    Creu "moralment difícil" que ERC segueixi en el Govern si demana el 'no' al referèndum

    BARCELONA, 2 (EUROPA PRESS)

    El president de la Generalitat, Pasqual Maragall, creu que esperar que un 60% de la població participi en el referèndum de l'Estatut és posar "el llistó molt alt", ja que amb un 50% "ja estaria bé", sempre que un 70% dels votants apostés pel 'sí'. "Amb més de la meitat de la població que vagi a votar i amb un resultat pel sí contundent, com hi haurà, ningú podrà dir que hi ha a dubtes, ni enganys, ni fracassos", ha afegit Maragall.

    En una entrevista publicada avui al diari 'La Vanguardia', Maragall, per a qui, després de l'aprovació del text al Congrés, ja "ha passat el moment més delicat", assegura que no es considera "protagonista" del moment històric.

    Tampoc creu que "l'important de l'Estatut estigués a l'acord" entre el president de CiU, Artur Mas, i el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, i demana que "no es confongui aquest acord amb l'Estatut".

    El president de la Generalitat admet que "al final del procés a Catalunya va haver-hi un moment en el qual Mas va tenir una importància real", encara que matisa que el que va aconseguir Zapatero quan es va reunir amb Mas va ser "molt convenient, però no imprescindible".

    MAS HO VA FER BÉ

    Segons Maragall, "Mas ho va fer bé i crec que jo l'havia correspost a Catalunya", fins al punt que "esperava certa compensació i reequilibri de protagonismes per a la resta de partits".

    Tot i així, Maragall considera que centrar-se en el que no ha funcionat és "com si puges a l'Everest i et fas una esgarrinxada; et fa mal, però no dius 'm'he fet una esgarrinxada', sinó 'he pujat l'Everest'" i confia que "a la resta d'Espanya a partir d'ara ens anirà millor, perquè hem dit el que creiem que som i ells ho hauran aprovat".

    Maragall assegura que no esperava que el líder del PP, Mariano Rajoy, rebaixés el to amb l'Estatut després de l'alto el foc d'ETA, perquè "la llei de la compensació en política és més fort que la de la coherència" i "si corres riscos en un camp, no els corres en un altre".

    "MORALMENT DIFÍCIL" QUE ERC SEGUEIXI AL GOVERN

    El president de la Generalitat sosté que el fet que ERC no voti 'sí' a l'Estatut és "legalment compatible" amb la subsistència del tripartit, però "compatible moralment, és difícil". També va admetre que "és possible que hi hagi cert desinterès" per part d'ERC en tot el que estigui relacionat amb la preparació de la campanya del referèndum.

    Maragall, en canvi, ha defensat el dret d'ERC de demanar una part del seu sou als militants amb càrrecs al govern, perquè "els partits que no tenen diners els han de demanar als seus militants", cosa que "als partits de la dreta no els passa mai", però ha reconegut que "el problema es presenta si s'estén aquesta pràctica a l'administració, que no té res a veure amb els partits".

    En aquest mateix sentit, Maragall assegura que seran "extremament rigorosos" amb les denúncies relacionades amb el cobrament de quotes a no militants, ja que "ha de quedar clar què és l'Administració i què és el partit" i ha admès que si les coses no s'han fet de manera correcta "no podem quedar-nos de braços plegats".

    Finalment, s'ha postulat com a candidat a la reelecció convençut que "si les coses van com han d'anar, no entenc per què no" pot repetir. "Li dic amb total convicció", ha assegurat i ha afegit que "tracto de no fer massa cas" a "tot el que es diu" perquè, si no, "no hauríem arribat on sóm".

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies