Europa press

Logo ep

    Falles.- La 'plantà' dels 760 monuments obrirà a València la programació principal de les festes

    15:4914.03.2006

    VALÈNCIA, 14 (EUROPA PRESS)

    La 'plantà' oficial dels 760 monuments fallers grans i infantils de la ciutat de València i de les poblacions de Quart de Poblet, de Mislata i de Burjassot, situades a l'àrea metropolitana de la capital i integrades en la Junta Central Fallera (JCF), obrirà demà el programa central de les festes del 2006 en honor a Sant Josep, segons han informat a Europa Press fonts d'este organisme.

    A partir de les 8:00 hores de demà es muntaran totes les figures de les comissions infantils i a mitjanit, es plantaran les falles grans, encara que molts dels 'ninots' principals estan al carrer des de fa dies.

    La col·locació dels monuments donarà inici a cinc dies de festa durant els quals, fallers i visitants, gaudiran de les tradicionals 'mascletaes', de les 'despertaes' i del castells de focs i també de l'ofrena de flors a la patrona de València, la Mare de Déu dels Desemparats, i dels típics passacarrers, entre altres actes. El programa faller tindrà com a principals protagonistes les falleres majors de València, la jove Lucía Gil i la xiqueta Núria Llopis.

    Com activitats prèvies a la 'plantà', demà per la vesprada es clausurarà a la plaça exterior de Nuevo Centro l'Exposició del Ninot i esta vesprada, la del Ninot Infantil. En estes exhibicions s'ha pogut vore una mostra de creacions que fins al dia de Sant Josep ocuparan la vies de la ciutat de València i de les poblacions de la seua àrea metropolitana integrades en la JCF.

    Els visitants de l'exposició han emés el seu vot per a elegir les dos figures que se salvaran del foc diumenge que ve, dia de Sant Josep i de la 'cremà' amb què cada any acaben les festes falleres. Estos ninots passaran a formar part de l'Exposició del ninot indultat al Museu de la Junta Central Fallera.

    Els premis que la JCF atorga cada any a cadascun dels monuments fallers, en funció de la seua categoria i de la secció a la qual pertanyen, es coneixeran demà en el cas de les falles infantils, i dijous, dia 16 de març, el de les falles grans.

    A més, l'1 de març van començar a la plaça de l'Ajuntament de València les tradicionals 'mascletaes' falleres, que cada dia reunixen gran quantitat de persones que es concentren per a contemplar i per a sentir este espectacle de soroll.

    SECCIÓ ESPECIAL

    En la secció especial de les falles de la ciutat de València competixen enguany un total de 14 comissions -una menys que l'any passat-. Estes falles són Cuba-Literat Azorín, amb un monument el lema del qual és "Alí Mustafà Quin Fum Fa"; Na Jordana, amb "València, ciutat prohibida"; Nou Campanar, amb "Tot a cent"; Convent Jerusalem-Matemàtic Marzal, amb el projecte "Bodes d'or i l'or de les falles"; Pizarro-Ciril Amorós, amb el monument "Han naixcut vuit", i Exposició-Misser Mascó, amb "A la conquesta".

    Completen la llista de monuments que es disputaran el premi en la màxima categoria els de les comissions d'Almirall Cadarso-Comte Altea, el lema del qual és "Delirant isti romani"; Plaça del Pilar, amb "La Mas-cara"; L'Antiga de Campanar, amb "Bailando al son"; Sueca-Literat Azorín, amb "A la primavera s'altera el corral"; Regne de València-Duc de Calàbria, amb "Viure sense dormir"; Plaça de la Mercé, amb "Fem falla amb destressa"; Arxiduc Carles-Xiva, amb "The Jueves Cup.2006", i Malva-rosa-Antonio Ponz Cavite, amb el monument "Despredados en el Marítim".

    Per la seua banda, els monuments infantils inclosos en la Secció Especial enguany són 16, un menys que l'any passat. Són els pertanyents a les de Na Jordana; Convent Jerusalem-Matemàtic Marzal; Almirall Cadarso-Comte Altea; Exposició-Misser Mascó-Arévalo Baca; Plaça del Pilar; Ciscar-Borriana, i Arxiduc Carles-Xiva.

    Juntament amb elles competira les comissions Avinguda Malva-rosa-Antonio Ponz-Cavite; Pizarro-Cirilo Amorós; Sueca-Literat Azorín; Regne de València-Duc de Calàbria; Monestir de Poblet-Aparicio Albiñana (L'Antiga de Campanar); Ceramista Ros-José María Mortes Lerma; Passeig Albereda-Avinguda França; Ares d'Alpont-Castell de Pop; Lepant-Juan d'Austria, i Nou Campanar.

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies