Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Europa press

Logo ep

  Troben catacumbes jueves al nord d'Israel que daten del segle I dC

  21:3613.03.2006  JERUSALEM, 13 (EP/AP)

  Un equip d'arqueòlegs ha descobert catacumbes construïdes al nord d'Israel pels jueus que s'ocultaven dels romans durant la revolta dels anys 66-70 dC.

  Els jueus les van fer servir com a dipòsits de provisions per ocultar-se dels romans, han assenyalat els especialistes. Els pous, interconnectats mitjançant túnels, haurien servit com a habitatges subterranis.

  Yardenna Alexandre, de l'Oficina d'Antiguitats, ha afirmat que això demostra que els jueus van fer plans i preparatius per a l'aixecament, respecte a la idea estesa que va començar espontàniament.

  "Decididament no va ser espontani. Els jueus de l'època es van preparar amb cataus subterranis aquí i en altres llocs que hem trobat", ha valorat Alexandre.

  Tot i això, aquestes cambres subterrànies en l'aldea àrab israeliana de Kfar Kana, al nord de Natzaret, tenen característiques singulars. Els "refugis" trobats fins ara estaven tallats en la roca. Tot i això, a Kfar Kana, els colons van construir les cambres amb materials per a habitatge, directament sota els pisos de les seves cases i amb accessos directes des d'aquestes.

  "Aquesta construcció estava molt ben dissimulada dins d'una de les cases. Hi ha tres pous sota aquesta casa i un túnel que condueix amb un altre pou. Això va ser un dipòsit per a una situació d'emergència" durant la segona meitat del primer segle dC, conegut per la Gran Rebel·lió, ha apuntat.

  Segons Alexandre, les catacumbes són "molt acollidores". Construïdes com a iglús, són amples en la base i estretes en el cim. Els túnels són molt curts i els sostres són massa baixos perquè una persona hi romangui de peu.

  Zeev Weiss, professor d'arqueologia a la Universitat Hebrea de Jerusalem, ha assenyalat: "Em sembla una troballa molt important la de Kfar Kana. Pot donar-nos més informació sobre la vida a Galilea al segle primer i els preparatius dels jueus en vigílies de la rebel·lió".

  Weiss dirigeix les excavacions a Sepphoris, la ciutat més gran de Galilea en l'època de la rebel·lió. La rebel·lió jueva va acabar l'any 70 amb el saqueig de Jerusalem i la destrucció del Segon Temple pels romans.

  Resum

  • Última Hora

   • Espanya

    • Món

     • Economia

      • Cultura

       • Societat

        Cercador

        Últimes notícies