Europa press

Logo ep

  Troben catacumbes jueves al nord d'Israel que daten del segle I dC

  21:3613.03.2006  JERUSALEM, 13 (EP/AP)

  Un equip d'arqueòlegs ha descobert catacumbes construïdes al nord d'Israel pels jueus que s'ocultaven dels romans durant la revolta dels anys 66-70 dC.

  Els jueus les van fer servir com a dipòsits de provisions per ocultar-se dels romans, han assenyalat els especialistes. Els pous, interconnectats mitjançant túnels, haurien servit com a habitatges subterranis.

  Yardenna Alexandre, de l'Oficina d'Antiguitats, ha afirmat que això demostra que els jueus van fer plans i preparatius per a l'aixecament, respecte a la idea estesa que va començar espontàniament.

  "Decididament no va ser espontani. Els jueus de l'època es van preparar amb cataus subterranis aquí i en altres llocs que hem trobat", ha valorat Alexandre.

  Tot i això, aquestes cambres subterrànies en l'aldea àrab israeliana de Kfar Kana, al nord de Natzaret, tenen característiques singulars. Els "refugis" trobats fins ara estaven tallats en la roca. Tot i això, a Kfar Kana, els colons van construir les cambres amb materials per a habitatge, directament sota els pisos de les seves cases i amb accessos directes des d'aquestes.

  "Aquesta construcció estava molt ben dissimulada dins d'una de les cases. Hi ha tres pous sota aquesta casa i un túnel que condueix amb un altre pou. Això va ser un dipòsit per a una situació d'emergència" durant la segona meitat del primer segle dC, conegut per la Gran Rebel·lió, ha apuntat.

  Segons Alexandre, les catacumbes són "molt acollidores". Construïdes com a iglús, són amples en la base i estretes en el cim. Els túnels són molt curts i els sostres són massa baixos perquè una persona hi romangui de peu.

  Zeev Weiss, professor d'arqueologia a la Universitat Hebrea de Jerusalem, ha assenyalat: "Em sembla una troballa molt important la de Kfar Kana. Pot donar-nos més informació sobre la vida a Galilea al segle primer i els preparatius dels jueus en vigílies de la rebel·lió".

  Weiss dirigeix les excavacions a Sepphoris, la ciutat més gran de Galilea en l'època de la rebel·lió. La rebel·lió jueva va acabar l'any 70 amb el saqueig de Jerusalem i la destrucció del Segon Temple pels romans.

  Resum

  • Última Hora

   • Espanya

    • Món

     • Economia

      • Cultura

       • Societat

        Cercador

        Últimes notícies