Europa press

Logo ep

    Un llibre recull el testimoni de 14 immigrants 'sense papers' que resideixen a Catalunya

    18:1719.06.2005

    BARCELONA, 19 (EUROPA PRESS)

    Els escriptors Isaac Fernández i Catalina Gayà Morlà recullen en un llibre el testimoni de 14 immigrants irregulars que resideixen a Catalunya. L'obra 'Sense papers', publicada per l'editorial Mina, compta amb un pròleg de SOS Racisme.

    El llibre explica les vivències de sis dones i vuit homes 'sense papers', que a més d'haver patit traves per ser il·legals, han hagut de superar problemes de discriminació pel fet de la seva orientació sexual o per la seva religió.

    Els testimonis, l'experiència dels quals es compte en tercera persona, procedeixen de països com la Xina, Marroc, Canadà, Perú, Polònia, Senegal, Equador, Guinea Bissau, Bolívia, Pakistan, l'Uruguai, Veneçuela, Ucraïna i l'Argentina.

    Martín, el més afortunat d'ells, és un dels 'sense papers' que explica la seva vida en el llibre. Aquest argentí de 36 anys i resideix a Barcelona, assegura haver trobat la tranquil·litat a la capital catalana, lloc on pot practicar la seva afecció: navegar.

    Per contra, aquest porteny llicenciat en informàtica de sistemes estranya comunicar-se. Diu que "els catalans són gent tancada" però que "seria una idiotesa intentar canviar un poble; a més, si no vaig poder canviar el meu, com podria voler canviar aquest?", es pregunta.

    Aquesta incomunicació que va observar en tants altres immigrants li va suggerir la idea crear una xarxa de locutoris que ha funcionat bé durant els tres anys que porta a Espanya. Ara, s'ha embarcat en una iniciativa de treball distribuït a través d'Internet.

    Martín, que assegura que mai tornaria al seu país d'origen, ironitza en el seu relat sobre la seva situació, que qualifica de "surrealista". "Jo no tinc papers, però un dia em vaig trobar navegant en una regata en la qual participava el Rei d'Espanya", assenyala.

    "No estic regularitzat però sí estic inscrit en la Federació Catalana de Vela, sóc un il·legal però tinc un pis de lloguer, un cotxe de propietat, targeta de crèdit i dirigeixo la meva pròpia empresa", assegura.

    Aquest emprenedor argentí lamenta que "l'Estat s'ha perdut tres anys de les meves cotitzacions i m'obliga a participar en la creació de diner negre" i que "encara que els papers no em fan falta per treballar, sí els necessito per portar una vida normal".

    A través d'històries com les de Martín, el llibre s'acosta a un tema d'actualitat política i social oferint una perspectiva humana, que es combina amb fotografies dels protagonistes i aspectes poc coneguts de les seves cultures d'origen.

    PRÒLEG DE SOS RACISME

    En les primeres pàgines el llibre, l'entitat SOS Racisme denúncia "la falta de polítiques en matèria d'antiracisme" per part dels partits governants, a la vegada que critica l'herència política del PP, que ha consolidat "l'augment més important del racisme".

    "Ara més que mai fan falten canvis estructurals en el model de societat, pedagogia social i polítiques reals que afavoreixin la convivència i la cohesió social", assegura aquesta entitat en el pròleg del llibre.

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies