Europa press

Logo ep

    Les CA haurien de pagar gairebé 1.000 milions d'euros d'interessos de demora pel seu deute sanitari

    13:2622.02.2012

    MADRID, 22 (EUROPA PRESS)

    Les comunitats autònomes deuen més de 15.700 milions d'euros als seus proveïdors sanitaris (indústria farmacèutica, empreses de tecnologia sanitària, oficines de farmàcia i concerts públicoprivats), als qui haurien de pagar uns 930 milions més en concepte d'interessos anuals de demora, segons allò establert en l'actual Llei de Morositat.

    Així es desprèn d'un informe sobre l'Institut per al Desenvolupament i Integració de la Sanitat (IDIS) presentat aquest dimecres a la III Trobada Especialitzada 'Gestió de Cobraments al Sector Públic Sanitari', organitzat per Unitat Editorial.

    L'actual Llei de Morositat estableix que les administracions tenen 50 dies de màxim per pagar els seus proveïdors i, en cas de sobrepassar aquest termini, els creditors tindrien dret a uns interessos de demora que, de no quedar establerts per contracte, es regirien pel tipus aplicat pel Banc Central Europeu a les seves operacions principals de finançament (subhasta a tipus fix) més set punts percentuals.

    Actualment, les comunitats superen aquests terminis de demora amb gairebé tots els seus proveïdors i, de fet, dels més de 15.000 milions d'euros de deute ja ha vençut un 74% (uns 11.620 milions).

    D'aquesta manera, i tenint en compte el tipus d'interès de demora corresponent al primer semestre del 2012, que seria d'un 8%, l'IDIS estima que les comunitats haurien de pagar 930 milions d'euros més en concepte d'interessos.

    El percentatge més alt d'aquests interessos aniria a parar tant a la indústria farmacèutica (465) com a les empreses de tecnologia sanitària, amb els qui acumulen la part més gran del deute (6.369 i 5.230 milions respectivament, a data del desembre de 2011).

    A més, els dos sectors també acumulen els retards en el pagament més acusats, ja que les comunitats tarden a pagar uns 525 i 473 dies de mitjana respectivament pel subministrament de fàrmacs i l'adquisició d'equips de tecnologia.

    Al costat d'aquests, les administracions també haurien de pagar 74 milions d'euros d'interessos de demora a les clíniques privades (pels 1.462 milions que els deuen), 36 milions a les oficines de farmàcia (a les qui deuen 1.930 milions, la majoria encara dins del termini), i 27 milions per concerts de la xarxa pública.

    EL PAÍS BASC I NAVARRA, LES QUE MÉS S'AJUSTEN ALS TERMINIS MÀXIMS

    De moment, segons les dades recopilades per aquest informe, les comunitats del País Basc i Navarra són les úniques que s'aproximen al termini màxim de pagament exigit per la legislació en el que a deute visible es refereix.

    De fet, en el pagament a la indústria farmacèutica i a les empreses de tecnologia sanitària aquestes comunitats a penes tarden entre 55 i 75 dies de mitjana.

    En canvi, altres com Castella i Lleó i Cantàbria són les que més tarden a pagar les farmacèutiques, amb més de 800 dies de mitjana en tots els casos, només superades per Comunitat Valenciana, que voreja els 900 dies de retard (884).

    En el cas del deute amb les empreses de tecnologia sanitària, els retards més grans els protagonitzen el País Valencià (841 dies), Cantàbria (742), Andalusia (713), Castella-la Manxa (707) i Múrcia (693).

    Davant d'aquesta situació, l'IDIS insisteix en la necessitat d'establir un pla de pagaments per a deute vençut, establir mecanismes que permetin el finançament d'aquestes empreses fins al moment del cobrament i, amb vista a aquest any, normalitzar el pagament de subministraments i serveis oferts i assegurar uns períodes de pagament comuns per a tots els proveïdors.[FIN]

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies