Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Europa press

Logo ep

  L'antiga seu de l'Once a Barcelona obrirà el 2015 amb equipaments de gestió veïnal

  15:0511.04.2013

  L'Ajuntament inverteix 27 milions i posa la gestió "públic-privada social" com a model

  BARCELONA, 11 (EUROPA PRESS)

  L'antiga seu de l'Once de Catalunya del carrer Calàbria del barri de Sant Antoni de Barcelona reobrirà entre finals del 2014 i principis de 2015 convertida en un centre d'equipaments, i amb una inèdita fórmula de gestió cívica, ja que els veïns s'encarregaran directament d'alguns, de manera que es responsabilitzaran fins i tot d'obrir-los i tancar-los.

  L'edifici, ubicat en els números 66-78 del carrer Calàbria, té una superfície útil de 6.733 metres quadrats entre el subterrani, la planta baixa i sis més, i d'ells el 60% servirà per a serveis municipals --com de l'empresa Barcelona de Serveis Municipals (B:SM), que gestiona aparcaments, la grua, el Bicing i el Zoo-- i el 40% per a usos veïnals i educatius.

  La iniciativa sorgeix del treball conjunt de l'Ajuntament amb la Comissió Calàbria 66, que formen un mínim d'una vintena d'entitats socials i col·lectius, i que al començament de l'any va presentar el seu projecte per a l'antiga seu de l'Once, que ja porta sis anys tancada després que l'organització de cecs es traslladés al carrer Sepúlveda a començament del 2007.

  A finals del mandat passat pilotat per Jordi Hereu (PSC), el bipartit de socialistes i ICV-EUiA va decidir comprar l'edifici, imposició de Jordi Portabella (ERC) per aprovar els comptes del 2011: l'adquisició va costar 17 milions d'euros a les arques municipals, i la rehabilitació i reobertura suposarà una inversió municipal de 10 milions addicionals.

  ESTALVI EN LLOGUERS

  En roda de premsa, l'alcalde, Xavier Trias, ha ironitzat aquest dijous que amb la fórmula de gestió escollida li ha tocat la loteria i que no provar-la "seria un gravíssim error", i el regidor del districte de l'Eixample, Gerard Ardanuy, que ha definit el sistema de gestió com una societat de cooperació públic-privat social, ho ha situat en plena crisi com a model de futur.

  Els equipaments volen servir la ciutat, el districte i el barri, i Trias creu que amb gestió veïnal es pot "canviar" la relació entre administració i administrats, fent que aquests últims també siguin responsables, i ha afegit que el desembarcament a l'edifici de serveis municipals servirà perquè l'Ajuntament estalviï 1,5 milions anuals de lloguers.

  D'equipaments per al barri es preveuen 1.482 metres quadrats, punt en el qual entra la gestió veïnal, el que inclou un teatre auditori, el que beneficiarà una iniciativa de teatre amateur, i espais com aules, espais polivalents i magatzems, si bé encara han de definir-se usos "des de baix", la ciutadania, ha ressaltat el president de l'associació de veïns, Pep Sala.

  DRET A CRITICAR

  Com a portaveu de la comissió Calàbria 66, Sala ha afirmat que a més de donar-li un ús a l'edifici, en el que reconeix certs riscos perquè la gestió veïnal es farà des del voluntariat en molts casos, volen també poder ser "crítics amb el poder", davant del que Trias ha garantit que l'Ajuntament complirà allò anunciat, malgrat que hi haurà moments amb dificultats.

  Un total de 1.221 metres quadrats es destinaran al Centre de Formació d'Adults Pere Calders i al Consorci de Normalizació Lingüística (CNL) de l'Eixample, i 4.030, a la Direcció d'Atenció al Ciutadà i a l'empresa municipal B:SM, on traslladarà atenció a l'usuari del Bicing i Àrea Verda, i centres de control, deixant enrere els locals de Sabino Arana i Vila Olímpica.[FIN]

  Resum

  • Última Hora

   • Espanya

    • Món

     • Economia

      • Cultura

       • Societat

        Cercador