Europa press

Logo ep

    El Vall d'Hebron coordina un projecte mundial per millorar el tractament contra el Chagas

    10:2118.07.2012

    BARCELONA, 18 (EUROPA PRESS)

    L'institut d'investigació associat a l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, el Vhir, coordinarà un projecte a escala mundial, que començarà el 2013 i durarà un mínim de cinc anys, per confeccionar un fàrmac més eficaç en el tractament de la malaltia del Chagas.

    En declaracions a Europa Press, el coordinador del projecte batejat com a Berenice, Israel Molina, ha indicat que està previst que la Comissió Europea destini uns 3 milions d'euros a la investigació, dels quals el Vhir captarà al voltant de 700.000 euros.

    La investigació se centrarà en la reformulació d'un medicament ja existent, el Benznidazol, per incrementar la seva eficàcia i el seu perfil de seguretat, ja que quan el Chagas es converteix en una malaltia crònica el tractament només cura entre el 15% i el 40% dels casos i, a més, al voltant d'un 15% dels malalts que es mediquen presenten "efectes adversos greus".

    Molina, que ha definit el projecte com a "llarg i complex", ha ressenyat que la investigació abordarà també noves línies d'investigació per al disseny de nous fàrmacs, ja que actualment no existeixen estudis per dissenyar una vacuna.

    El drama del Chagas, que el coordinador ha definit com la "malaltia silenciosa", és que només el 30% dels entre 8 i 10 milions de persones que estan infectades en el món --sobretot a Llatinoamèrica-- ho saben, i fins al 70% és portador del paràsit però no presenta símptomes.

    Les últimes investigacions demostren el que té d'eficaç el tractament fins i tot en pacients sense símptomes, ja que el Chagas es transmet de pares a fills i cal frenar aquest cercle, ja que en el cas dels menors la malaltia acostuma a presentar-se en el seu format agut.

    El Chagas és una malaltia crònica causada pel paràsit 'Trypasonoma cruzi', que es transmet sobretot per la picada d'un xinxa, i en els casos més greus ocasiona complicacions coronàries i del sistema digestiu que poden desembocar en un joc decisiu.

    BERENICE

    El projecte Berenice respon a l'acrònim Benznidazol and triazol Research group for Nanomedicine and Innovation on Chagas disease, i té el nom de la primera diagnosticada el 1909 pel doctor Carlos Chagas.

    El projecte finançat per la Comissió Europea inclou diversos centres, i els assajos clínics es realitzaran a la Vall d'Hebron i als països endèmics a càrrec de Metges Sense Fronteres i el Anlis-Inp de l'Argentina.

    Addicionalment, el disseny d'una nova formulació anirà a càrrec del Ciber-Bbn --estan integrats grups d'investigació del País Basc--, la Universitat de Barcelona (UB) i l'Institut d'Higiene i Medicina Tropical de Lisboa aportaran la seva experiència en proves 'in vitro' i de toxicitat en models animals, respectivament; els estudis preclínics en el model 'in viu' aniran a càrrec de la Fundació Fiocruz del Brasil; i s'implicarà a diverses farmacèutiques com la francesa Bio Prazis i l'Argentina Elea.[FIN]

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies