Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Europa press

Logo ep

  Catalunya estrena un portal pioner que informa sobre els efectes de les pluges en temps real

  14:1814.06.2010

  BARCELONA, 14 (EUROPA PRESS)

  La Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat ha presentat avui un portal pioner a Europa amb informació sobre les pluges registrades i els efectes que es produeixen en els cursos fluvials catalans en temps real, gràcies a l'encreuament de les dades procedents de les 165 estacions pluviomètriques automàtiques instal·lades Al territori i dels quatre radars meteorològics.

  L'eina, elaborada gràcies a la col·laboració entre l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), aplica alhora un conjunt d'algoritmes desenvolupats durant l'última dècada per investigadors de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) per corregir i millorar les imatges que s'obtenen per radar.

  'L'aigua en temps real', accessible des dels portals web de la Conselleria, l'ACA i l'SMC, està especialment dissenyada com A element de suport per al Centre d'Emergències de Catalunya (Cecat), ja que reflecteix el risc d'inundacions, així com per a ajuntaments i empreses, han explicat els tècnics dels dos organismes en roda de premsa.

  El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, ha subratllat que es tracta d'una eina pionera "molt potent" per conèixer els registres pluviomètrics acumulats i els efectes sobre el territori que les precipitacions poden produir, per la qual cosa s'ha mostrat convençut que el departament podia "treure pit" del resultat final.

  L'aplicatiu reflecteix la quantitat d'aigua caiguda, també en temps real, la crescuda dels rius com a conseqüència de les pluges --i el cabal en metres per segon gràcies a les dades procedents de les estacions d'aforament--, un mapa d'avisos amb previsions fins a les dues hores següents, i fins i tot recomanacions de reg per comarques.

  El portal, amb enllaços directes a les últimes imatges de radar disponibles, està previst que s'ampliï en un futur amb dades procedents de confederacions hidrogràfiques limítrofes amb Catalunya --ja incorpora dades de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE)--, així com amb aplicacions complementàries.[FIN]

  Resum

  • Última Hora

   • Espanya

    • Món

     • Economia

      • Cultura

       • Societat

        Cercador

        Últimes notícies