Europa press

Logo ep

    El Laboratori de Lletres commemora amb relats els 75 anys del "gran bombardeig" de Barcelona

    17:0914.03.2013

    BARCELONA, 14 (EUROPA PRESS)

    L'escola de literatura Laboratori de Lletres commemorarà el 75 aniversari del "gran bombardeig" que va patir la ciutat de Barcelona el 1938 amb la publicació aquest cap de setmana i dilluns d'una selecció de set relats elaborats per alumnes dels cursos de Novel·la, ha explicat a Europa Press l'escriptor i impulsor de la iniciativa, Carlos Luria.

    Amb el títol 'Barcelona sota les bombes, 1938-2013', el projecte innovador de l'escola barcelonina pretén "unir l'experiència literària amb la memòria històrica de la ciutat" en relació amb el terrible bombardeig massiu que va patir la Ciutat Comtal el 16, 17 i 18 de març a mans de l'aviació militar italiana, ha assenyalat el també professor, periodista.

    Els alumnes dels tres cursos de novel·la de l'escola han escrit al llarg dels últims dos mesos relats de ficció ambientats en aquells tràgics successos de la Guerra Civil que s'aniran publicant aquest dissabte, diumenge i dilluns en la pàgina web de l'escola --laboratoridelletres.com--.

    Alhora, aquest divendres es publicarà un text sobre les causes i els efectes del bombardeig a càrrec de la historiadora i escriptora Assumpta Montellà, autora, entre d'altres, de l'assaig històric 'La maternidad de Elna'.

    Del 16 al 18 de març de 1938 Barcelona va viure l'episodi més cruel de la Guerra Civil, quan Benito Mussolini va ordenar a la seva aviació amb base a Mallorca el bombardeig continuat de la Ciutat Comtal, centrat sobretot en la població civil.

    La capital catalana es va convertir, així, en la primera ciutat de la història a ser atacada de manera massiva des de l'aire, en un experiment que, més tard, seria aplicat a ciutats com Dresden, Londres o Rotterdam.

    Cada tres hores, tant de dia com de nit, els desprotegits barcelonins van rebre les successives onades dels temibles bombarders Savoia italians, i el resultat va ser més de mil persones mortes, al voltant de dos mil ferits i un centenar d'edificis destruïts, sobretot al centre i al barri de la Barceloneta, ha recordat Luria.

    Pocs anys després, ja en plena Guerra Mundial, en molts dels seus discursos el mateix Winston Churchill recordava el coratge i la valentia que els barcelonins van suportar la crueltat innecessària que es va desplegar al llarg d'aquells tres dies de malson.

    MÚLTIPLES PUNTS DE VISTA

    Els relats abracen personatges tan variats com una nena de nou anys que busca desesperadament una llevadora per a la seva mare, un bomber desorientat, un lladre que aprofita la destrucció per als seus furts, un obrer metal·lúrgic, una peculiar família que viu en un refugi o una mestressa de casa que prefereix no acudir al refugi perquè fa mala olor.

    Amb dos anys a la seva esquena i més de cent alumnes inscrits, el Laboratori de Lletres prossegueix així la seva consolidació en el panorama de l'ensenyament literari a Barcelona.

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies