Europa press

Logo ep

    'Pa negre', 'Herois' i 'Buried', favorites dels Premis Gaudí de cinema català

    13:1922.12.2010



    BARCELONA, 22 (EUROPA PRESS)

    Les pel·lícules 'Pa negre', amb 15 nominacions, 'Herois', amb 10, i 'Buried', amb nou, són les favorites de cara als III Premis Gaudí de l'Acadèmia de Cinema Català (ACC), seguides de 'Los ojos de Julia', amb sis, i 'Elisa K' i 'La Mosquitera', amb cinc nominacions cadascuna.

    Les nominacions, s'han fet públiques aquest dimecres pels actors Xavi Lite i Cristina Brondo a Barcelona. Les candidates a millor pel·lícula en català són 'Elisa K', de Judith Colell i Jordi Cadena; 'Herois', de Pau Freixas; 'La Mosquitera', d'Agustí Vila; i 'Pa Negre', d 'Agustí Vilaronga.

    En la categoria de millor pel·lícula en llengua no catalana competiran 'Buried', de Rodrigo Cortés; 'El Gran Vázquez', d'Oscar Aibar; 'Los ojos de Julia', de Guillem Morales; i 'Uruguai', de Salomó Shang.

    Com a millor director, es disputaran el premi Rodrigo Cortés ('Buried'), Judith Colell i Jordi Cadenas ('Elisa K'), Pau Freixas ('Herois') i Agustí Villaronga ('Pa Negre').

    Optaran al premi al millor protagonista masculí Ryan Reynolds ('Buried'), Jordi Mollà ('El cònsol de Sodoma'), Eduard Fernández ('La Mosquitera') i Francesc Colomer ('Pa negre'); en la categoria femenina ho faran Aina Clotet ('Elisa K'), Clara Galí ('La llegenda de l'innominable'), Emma Suárez ('La Mosquitera') i Nora Navas ('Pa Negre').

    El director de l'Acadèmia, Joel Joan, ha destacat que el 2010 ha estat un any "molt espectacular", amb grans produccions catalanes que han tingut un èxit de públic "com el de qualsevol superpoducció nord-americana". La gala de lliurament de premis es farà al 17 de gener al teatre Artèria Paral·lel, on també rebrà el Premi d'Honor l'actor Jordi Dauder.

    Els actors Lluís Homar ('Herois), Fermí Reixach ('La Mosquitera') Roger Casamajor ('Pa negre') i Rubén Jiménez ('Uruguai') han estat nominats en la categoria de millor actor secundari. En la versió femenina han destacat les actrius Esther Bové ('On es nacionalitza la marea?'), Lydia Zimmermann ('Elisa K'), Marina Comas ('Pa negre') i Alba Yáñez ('Uruguai').

    En la categoria de millor pel·lícula documental s'ha nominat a 'Biciceta, cullera, poma', de Carles Bosch; 'On es nacionalitza la marea?', de Carlos Benpar; 'Familystrip', de Lluís Miñarro i 'Maria y yo', de Félix Fernández de Castro.

    A l'àmbit de la producció, els nominats han estat Inés Font ('Herois'), Víctor H. Torner i Xavier Coll ('La llegenda de l'innominable'), Reyes Matabuena ('Los ojos de Julia') i Alex Castellón ('Pa Negre').

    Entre les millors pel·lícules europees s'ha destacat 'El concert', de Radu Mihaileanu; 'La cinta blanca', de Michael Haneke; 'L'escriptor', de Roman Polanski, i 'Origen', de Christopher Nolan.

    Per categories, en la tercera edició dels Premis Gaudí, hi han participat 11 pel·lícules en català, 26 pel·lícules en llengua no catalana, set pel·lícules per a televisió, 12 documentals, dues pel·lícules d'animació i 38 curtmetratges.

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies