Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Europa press

Logo ep

  El fiscal de Catalunya veu legítim aspirar a una consulta però amb preguntes que respectin la legalitat

  10:5603.03.2013

  "Al poble cal donar-li la possibilitat d'expressar el que vol"

  BARCELONA, 3 (EUROPA PRESS)

  El fiscal superior de Catalunya, Martín Rodríguez Sol, veu legítim que Catalunya aspiri a consultar als seus ciutadans sobre el seu futur polític però avisa que actualment "no hi ha un marc legal que permeti un referèndum sobre la independència", per la qual cosa aposta per buscar una alternativa en preguntes que respectin la legalitat.

  En una entrevista d'Europa Press, Rodríguez Sol ha considerat que davant del previsible 'no' de Madrid a permetre un referèndum sobre la independència "existeixen altres alternatives, i una és utilitzar la llei de consultes amb preguntes d'un altre estil i aquí és on possiblement es pot jugar".

  Segons el fiscal, hi ha un marc legal molt concret i, alhora, cal intentar connectar-lo amb una "realitat social d'una part important de la població de Catalunya que creu que és millor per a Catalunya un model diferent" de l'actual.

  "Si no hi ha solució a Madrid cal veure quin àmbit de competències ens queda i què es pot fer a través d'una llei de consultes", ha indicat Rodríguez Sol.

  Alhora, ha opinat: "Al poble cal donar-li la possibilitat d'expressar el que vol; en general, a qualsevol poble".

  El fiscal ha fet un símil amb el viatge d'Ulisses i el procés català: "Ara mateix, del viatge a Ítaca, els bitllets els poden tenir a Madrid, i ens podem trobar que la posició de Madrid no sigui molt favorable als creuers".

  Per aquesta raó, ha demanat "ser realista" i entendre que el marc legal no preveu la possibilitat d'un referèndum sobre la independència, tot i que sí apunta que es podria fer legalment amb una modificació legislativa que depèn del Govern espanyol.

  "Jo crec que al final els legisladors han de ser conscients que legislen per als ciutadans i han de buscar el bé comú de tots i veure si la unitat ens enforteix o pot portar a fer-nos més febles", ha reflexionat.

  Preguntat sobre si defensa una reforma de la Constitució en aquesta qüestió, ha puntualitzat: "El que dic és que totes les lleis es poden modificar i cal valorar si la norma segueix responent a una realitat social com era l'any 78 o si hi ha una realitat diferent, plural, que aconsellaria una modificació", tot i que ha puntualitzat que aquestes decisions corresponen als polítics.[FIN]

  Resum

  • Última Hora

   • Espanya

    • Món

     • Economia

      • Cultura

       • Societat

        Cercador

        Últimes notícies