Opinió

 

1/169>

Vicent Partal

04.06.2013

Sumar quimnadals

Atenció amb la confusió interessada. Fa setmanes que determinats mitjans i formacions polítiques ens bombardegen amb la idea que allò que importa en realitat és la consulta i no la independència. Posició de la qual es derivaria, lògicament, que cal evitar actuacions que allunyen del procés els partidaris del no. Ep, no ens enganyem: allò que importa és la independència. Per tant, és impossible d'evitar que una part de la població se n'allunye. Però no és pas això, que ens ha de preocupar.

Ho explicaré amb un exemple que crec que s'entén. La setmana passada Núria Marín, batllessa de l'Hospitalet de Llobregat, del PSC, va desfermar una campanya contra la independència a la seua ciutat. I ahir Quim Nadal, encara referent del PSC, si més no a les comarques gironines, va declarar que votaria que sí a la independència. Qui ens ha d'importar a nosaltres? Clarament, Quim Nadal. Perquè a nosaltres ens ha d'importar de fer créixer tant com es puga el nombre de partidaris del sí i també la pluralitat del vot afirmatiu. Sabent que és normal i saludable que una part de la població siga partidària del no. 

Que hem de reforçar al mateix temps l'entesa amb els partidaris del referèndum, ni que acaben votant que no? És clar. I encara més: ens hem de preocupar que la fractura amb els qui volen impedir la consulta siga mínima. Perquè els uns i els altres, en acabat, haurem de compartir país i república.

Però una cosa és tenir això al cap i una altra voler usar l'excusa dels consens impossible per a frenar el procés. El problema no és que els sobiranistes expulsem els catalanistes, diguem-ho així, més suaus del nostre costat. La qüestió no és aquesta, la qüestió és que cal guanyar el referèndum.  això no es pot fer sense una posició clara i decidida. Una posició que, com que és clara i decidida, pot 'expulsar-ne' alguns, però que en canvi en sumarà alguns altres. Núria Marín fora? Quim Nadal dins! I aquesta és la gran notícia, diga què diga la direcció del PSC o el columnista de La Vanguardia.

Mail Obert