Opinió

 

1/169>

Vicent Partal

08.10.2012

Rajoy ens fa pujar a la primera divisió

La vice-presidenta de la Comissió Europea, Viviane Reding, un pes pesant de Brussel·les, va dir l'altre dia que això que Catalunya seria expulsada de la Unió, si esdevenia independent, era una ximpleria. Que no constava escrit enlloc i que, en tot cas, ja en parlaríem. I de sobte, a Rajoy, fet un manat de nervis, no se ocorre res més que enviar una carta al Consell Europeu exigint --exigint-- que tots els països membres de la Unió i la Unió mateixa diguen clarament que ni ens volen ni ens voldran mai. Que n'és de curt, aquest home!


No crec que en facen gens de cas. Ja té prou entrebancs reals i concrets la Unió perquè ara se'n carregue un de nou per un futurible --i d'una matèria en què no hi ha regles constitucionals i en què, per tant, la política acabarà manant. A mi, la veritat, m'encantaria que els països ja començassen ara a definir-se. Perquè el moc que s'endurien els espanyols faria època. Però, a diferència de la Moncloa, sé que encara no és possible. Ningú no dirà res abans del dia de la independència --per quin motiu haurien de fer-ho, i guanyar-se l'enemistat d'uns i altres, si no n'hi ha necessitat? Sembla mentida que el president del govern espanyol vaja tan mal aconsellat.


Perquè, a més a més, aquesta pressió absurda ens reforça molt. Imagineu que sou el primer ministre de Suècia i rebeu una carta oficial del govern espanyol dient-vos que el Parlament de Catalunya vol proclamar la independència i exigint-vos que us hi declareu oficialment en contra. La reacció més normal i sensata seria de córrer a dir al ministre d'afers estrangers que indagàs com estava això de Catalunya i què començàs a pensar què interessaria més a país --al país dels suecs, s'entén.


De manera que Rajoy, que no perd ni una ocasió de perdre l'ocasió, ens acaba de fer pujar a la primera divisió de la diplomàcia europea i ens acaba de posar en l'ordre del dia de totes les cancelleries. Gràcies. Nosaltres hi hauríem trigat molt més...

Mail Obert