Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Sobre el nacionalisme banal

Arran de l'article 'La fal·làcia del discurs del mai no ha passat' hem pogut observar que alguns lectors han malinterpretat el concepte de 'nacionalisme banal'.

El 'papu' del referèndum il·legal segons un veterà militant antiindependentista, Albert Branchadell

El diumenge 2 de febrer de 2014 Albert Branchadell, professor de la UAB, va publicar un article al diari Ara titulat 'Referèndums il·legals: de Kosovo a Gagausia'. L'article començava així:

La Vanguardia imagina una Catalunya plena de Hamlets

La Vanguardia imagina una Catalunya plena de Hamlets

Article del col·lectiu Contrastant, reproduït per VilaWeb

Contrastant torna per analitzar el discurs antiindependentista

Contrastant torna per analitzar el discurs antiindependentista

Després de set anys, amb ànim renovat i amb més companys de viatge, Contrastant ha decidit tornar, de la mà de VilaWeb, en un context històric molt engrescador i amb data de caducitat: el 9 de novembre de 2014. En aquest context, els mèdia tindran, com no pot ser d'una altra manera, un paper important.

En aquesta etapa Contrastant vol tornar a estudiar la premsa, però se centrarà en uns temes molt concrets: el discurs antiindependentista i el discurs independentista massa optimista. Cal deixar ben clar, amb tot, que la seva feina prioritària serà el discurs antiindependentista.

El col·lectiu Contrastant va néixer el 2001 per a oferir una lectura dels mèdia. Amb les eines que proporciona l'anàlisi del discurs i la sociologia de la vida quotidiana, vol revelar alguns discursos que es vehiculen a través dels mitjans de comunicació.

Qui decideix la llengua de l'escola?

Qui decideix la llengua de l'escola?

Les interlocutòries del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de 30 de gener de 2014 que obliguen cinc escoles de Catalunya a fer servir l'espanyol com a llengua vehicular en un 25% de les assignatures han generat reaccions de rebuig de molts sectors de la societat catalana, començant pel govern de la Generalitat i per la majoria dels partits polítics.

Els arguments que fan servir els defensors del règim lingüístic vigent a les escoles del Principat, que té com a principi rector que el català és la llengua vehicular del sistema educatiu, són aquests.

Els morts són indecisos... i votaran en contra de la independència

Els morts són indecisos... i votaran en contra de la independència

Anàlisi de Contrastant sobre l'enquesta del Grup Godó anunciada al programa '8 al dia' de 8TV

Els mitjans contraris a la independència han trobat un nou artefacte per minimitzar la victòria independentista que de moment preveuen dues enquestes encarregades a la mateixa empresa, GESOP: es tracta de la categoria calaix de sastre 'No es posiciona', que inclou alhora vots en blanc, nuls, abstencions, el 'No sap' i el 'No contesta'. 

El Periódico 'interpreta' l'enquesta de GESOP

El 18 desembre passat, Àngels Pont, directora de GESOP, signava un article on, entre més coses, pretenia respondre algunes crítiques que s'havien formulat a la manera com El Periódico de Catalunya havia presentat els resultats de l'enquesta.

La neutralitat dels articulistes d’El País

Entre els dies 20 i 24 de gener el diari El País va publicar vuit d’articles d’opinió en les seccions de 'Tribunas', 'Columnas' i 'Análisis' que tractaven directament o indirecta el tema de la independència de Catalunya.

La Vanguardia i el 9-N: un pacte entusiàstic o cautelós?

El 22 de desembre, el dia que La Vanguardia va publicar una enquesta que ja hem comentat, intervé un tercer actor. Fins ara hem analitzat la interpretació de les dades feta per Carles Pastor i l'editorial escrit per l'equip d'editorialistes.

Senyor rei de Matalgram, una llebre tinc al camp...

L'article de Fernando Ónega, 'La tortuga i la llebre', publicat a La Vanguardia el 18 de gener passat, és una mostra dels límits amb què determinada opinió publicada aborda l'actual conflicte entre l'estat espanyol i Catalunya.

A propòsit de 'Lo que no se quiere oir sobre Cataluña' de César Molinas

El 19 de gener de 2104 el senyor César Molinas va publicar un article intitulat 'Lo que no se quiere oir sobre Cataluña' al diari El País. El punt de partida de l'article és que 'hay cuestiones de fondo sobre Cataluña que no se quieren oir y, mucho menos, escuchar'.

9-N i La Vanguardia: l’enquesta que escombra cap a casa

9-N i La Vanguardia: l’enquesta que escombra cap a casa

El 22 de desembre, Carles Pastor va fer una anàlisi sobre l’enquesta que va encarregar La Vanguardia a Feedback. Amb el doble titular, cadascun en una pàgina, de 'Empat entre partidaris i contraris a la independència' i de 'Dos de tres catalans apostarien pel pacte fiscal', l’anàlisi proposava una tercera via que resolia l’empat tècnic entre independentistes i no independentistes.

Com manipula El Periódico l’enquesta del GESOP

La portada d’El Periódico de Catalunya del 14 de desembre de 2013 és un clar exemple de manipulació dels resultats d’una enquesta, en aquest cas, de l’enquesta sobre els resultats del referèndum del 9 de novembre de 2014.

Joan Tapia al país de les meravelles federals (I)

En Joan Tapia, un analista asèptic com pocs, va publicar El pacte de Granada a El Periódico de Catalunya del 9 de juliol de 2013. En la seva línia habitual, va exalçar la línia ideològica del PSC, en aquest cas, la Declaració de Granada.

El Periódico de Catalunya, reticent amb Kossove

0. Introducció

El 18 de febrer de 2008, El Periódico de Catalunya va publicar un editorial titulat 'Pros i contres de la secessió de Kosovo' que volem analitzar a continuació. Primer de tot, amb tot, el reproduirem íntegre.

Raons per a la transgressió

Els experts diuen que el món viu un procés accelerat de pèrdua de diversitat lingüística. En aquest context no hem de lamentar-nos per la possible desaparició  del català, que podria entrar dins de la normalitat, sinó que hem de saber si volem que això passi.

Els mèdia espanyols contra el sobiranisme i l'independentisme

En aquest article volem presentar una citació d’un autor mundialment reconegut pels seus estudis sobre racisme per, posteriorment, canviar-ne algunes paraules per veure què succeeix.