Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Opinió

 

1/19>

Vicent Partal

02.11.2014

Autoritat

Si no hi ha cap errada en l'arxiu, Martxelo, la primera d'aquestes cartes creuades la vaig escriure l'onze de novembre de 2012. Érem a les portes d'unes eleccions que anaven a obrir pas al cicle polític independentista que ara estem a punt de culminar. Ja fa dos anys, doncs, que cada setmana intentem explicar-nos les nostres dues nacions i intentem explicar-los als lectors de Berria i VilaWeb cap on van. En aquests dos anys hem viscut coses colossals, al teu país i en el meu. Però avui m'has de deixar explicar que la meua impressió aquesta setmana és molt i molt especial.


Som a les portes d'un moment especialment transcendental. Diumenge vinent quan els lectors llisquen de nou aquestes cartes una part substancial del meu país, el Principat, estarà votant de forma massiva en un referèndum insòlit. En un referèndum sobre la independència, convocat oficialment per la Generalitat i prohibit també de forma oficial per l'estat espanyol. Inútilment prohibit, car milions de ciutadans anem a saltar-nos la legalitat espanyola i anem a acudir a votar, passe el que passe. Anem a exercitar per tant i sense traves la sobirania que el nostre Parlament va aprovar el 23 gener 2013.


El 1991 el Comitè Badinter, creat per la Unió Europea per a discutir si reconeixia o no els estats nascuts del trencament de Iugoslàvia va definir què era un estat. Vist en la perspectiva del 9 de novembre la seua anàlisi era molt important ja que va remarcar que una de les característiques principals que defineix què és un estat és aquella ja insinuada en la Convenció de Montevideo: un estat es distingeix perquè té autoritat política i administrativa sobre el seu territori i la pot exercir. Saps quin és l'estat que administra un territori perquè les seues ordres són obeïdes i perquè aquest estat pot imposar als ciutadans les seues regles.


Heus ací la importància del que passarà el 9 de novembre: el món veurà que l'estat espanyol ja no pot exercir la seua autoritat a Catalunya. I això, Martxelo, és senzillament enorme.

Editorial