VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb  
DIMARTS, 06/10/2009 - 12:30h

Un estudi constata que les notícies de política de TV3 prioritzen el marc espanyol

El Grup de Periodistes Ramon Barnils presenta l'observatori Media.cat i un estudi sobre els marcs de referència dels Telenotícies

Els Telenotícies de TV3 prioritzen el marc de referència espanyol en les informacions de política. És una de les conclusions de l'informe 'Marcs de referència als telenotícies de TV3' (pdf) presentat avui pel Grup de Periodistes Ramon Barnils, que també ha presentat la web d'anàlisi de mitjans Media.cat. 'Fa temps que es parla d'una mena d'espanyolització dels Telenotícies però ningú no hi havia posat dades', diu a VilaWeb un dels autors de l'informe, el periodista Roger Palà.

L'informe estudia i analitza els Telenotícies Migdia i Vespre d'un mes sencer per tal de determinar no només quin és el marc de referència de cada informació sinó també quin és el grau de presència dels territoris del país, de la producció cultural catalana i de la llengua.

Conclusions principals

Roger Palà explica que l'informe arriba a tres conclusions bàsiques i greus. D'una banda, si bé la majoria d'informacions d'un telenotícies tenen com a marc de referència el nostre país, això no és així quan es tracta de les notícies de política, en què les informacions amb un marc espanyol són superiors. D'una altra banda, l'informe conclou que els territoris del país a banda del Principat es troben infrarepresentants als telenotícies. 'És molt greu que no ocupin ni el 5%, sobretot tenint en compte les campanyes que hi ha hagut i que hi ha per tal de rebre TV3 a la resta del territori', alerta el periodista.

Finalment, l'estudi conclou que la presència de la indústria i la producció cultural catalana és ínfima. 'Sí que hi ha molta informació amb un marc referencial català, però és enganyós: si el TN parla del concert d'U2 a Barcelona, es considera marc català, però en realitat no parla pas de cap producte català. És per això que hem mirat més prim i hem fet una anàlisi de l'origen i la llengua dels productes culturals: només un 30% de les informacions de cultura són sobre productes en català'. Palà explica que, en tot un mes, tan sols quatre notícies musicals tractaven música en català. 'Allò més sorprenent, reconeix, és que aquestes xifres també existeixen en el cas de la literatura: hi ha hagut més entrevistes a escriptors no catalans que no pas a escriptors en català'.

Cada mes, un informe

'Hi ha moltes qüestions a estudiar. Hem començar pel Telenotícies perquè té molta audiència i perquè forma part de la televisió pública del nostre país', explica a VilaWeb el president del Grup Barnils, Joan Vila, que destaca que mai no s'havia fet un estudi sobre els marcs referencials del TN. De fet, hi haurà temps per estudiar moltes altres qüestions, atès que la intenció de l'observatori Media.cat és publicar un informe de manera mensual. Així, el proper analitzarà el tractament dels principals mitjans sobre el moviment opositor al procés de Bolonya.

Media.cat: l'observatori crític dels mitjans

El Grup Barnils ha endegat avui l'observatori crític dels mitjans Media.cat amb la finalitat d'analitzar els continguts informatius des d'una perspectiva de país. 'L'observatori omple un buit: hi ha moltes webs dedicades als mitjans però no n'hi ha cap amb una visió crítica, que posi com a qüestió clau l'autocentrament nacional i la nostra llengua', explica Joan Vila, que recorda que un dels objectius fundacionals del Grup Barnils era el de promoure una anàlisi rigorosa dels mitjans de comunicació.

'Volem parlar d'aquest rigor, de les rutines periodístiques i volem donar eines als periodistes perquè puguin millorar la seva capacitat crítica sobre continguts i formes. Tot plegat, a partir de dos elements: les notícies que s'actualitzen diàriament i els informes mensuals que analitzen qüestions més concretes', resumeix el president del Grup Barnils.

 
Versió per imprimirEnviar a un amic

CC

IQUA