VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb  
DIVENDRES, 24/04/2009 - 06:00h

VilaWeb TV: Gaspar Hernández i Patrícia Gabancho, èxits del Sant Jordi

'El silenci' i 'Crònica de la independència', els més venuts escrits originalment en català · 'Els homes que no estimaven les dones' de Stieg Larsson ocupa la primera posició d'èxit de vendes

El Gremi de Llibreters de Barcelona i Catalunya ha fet una estimació provisional dels llibres més venuts d'aquest Sant Jordi. Segons aquesta estimació, 'El silenci' (Destino) de Gaspar Hernàndez va ser la novel·la més venuda escrita en català. En l'àmbit de no-ficció, ho va ser 'Crònica de la independència' (Columna) de Patrícia Gabancho (vegeu-los tots dos en aquest vídeo amb altres autors). El llibre més venut va ser 'Els homes que no estimaven les dones' de Stieg Larsson.

'La noia que somiava un llumí i un bidó de gasolina', del mateix autor i de publicació més recent, fou el quart llibre més venut. Una altra traducció molt venuda, enguany i l'any passat, fou 'El noi del pijama de ratlles' (Empúries) de John Boyne. 'La solitud dels nombres primers' (Edicions 62) de Paolo Giordano també es va vendre molt.

La tercera novel·la més sol·licitada fou 'L'últim home que parlava català', (Planeta) de Carles Casajuana. Per una altra banda, autors més consagrats, com Carme Riera o Sebastià Serrano, no van tenir tant d'èxit.

'Olor de colònia', una sorpresa molt venuda

La novel·la de Sílvia Alcàntara, 'Olor de colònia' (Edicions de 1984) va ser una de les sorpreses del Sant Jordi, encara que tenia el suport de la crítica. De fet, Antoni Pladevall, premi Carlemany per 'La papallona negra', encara la recomanava ahir al matí a VilaWeb. De no-ficció, també es van vendre molt 'El món sobre rodes', d'Albert Casals (Edicions 62) i 'No m’ho crec' (la Magrana), de Joan Majó.

El futbol, mediàtic

Com a curiositat, els llibres mediàtics més venuts foren tots de futbol. La bona temporada del Barça hi pot haver influït. Són 'Crackòvia' (Columna), el llibre de Jaume Collell 'Pep Guardiola' (Columna) i 'La pilota no entra per atzar' (Ara Llibres) de Ferran Soriano.

Gustos molt variats

El Gremi de Llibreters va fer observar que, si les primeres posicions eren molt clares, la varietat havia dominat molt, de tal manera que les set-centes llibreries i escaig que formen part del Gremi, no van pas vendre els mateixos llibres a partir de la tercera posició.

La crisi no afecta el Sant Jordi

La crisi sembla que no va afectar les vendes de Sant Jordi, però sí que es van comprar força llibres sobre la crisi. 'Estem molt satisfets perquè la gent ha demostrat que la tradició de Sant Jordi, de regalar cultura, coneixement i entreteniment en forma de llibre, passa per sobre de qualsevol crisi', va explicar Imma Bellafont, presidenta del Gremi. Segons ella, la facturació arribarà als vint milions d'euros, com l’any passat, 'que ja va ser molt bo' (això equival, aproximadament, a un 7,5% de la facturació anual dels llibreters).

Aina Torres

L'ESMORZAR DELS ESCRIPTORS, LA CRÒNICA

Un dels primers a arribar ha sigut Carles Casajuana, Premi Ramon Llull amb 'L'últim home que parlava català'. A Casajuana se'l veu content. És la primera vegada que viu un Sant Jordi com a escriptor. Ha escrit vuit novel·les però, fins ara, el dia de la Diada havia estat fora del país. Ens ha explicat que ahir, mentre tornava de Londres amb avió, d'on és ambaixador, va estar explicant la tradició de Sant Jordi a una noia que venia a Barcelona per negoci i es va adonar que no valorem prou el que tenim. 'És una tradició única i fantàstica que no es fa enlloc més', ha dit. Mentre conversa amb nosaltres, una altra periodista l'hi posa el micròfon. Els flaixos no paren i ja s'ha format cua per aconseguir declaracions seves. + article

 
Versió per imprimirEnviar a un amic

CC

IQUA