VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb  
DILLUNS, 23/03/2009 - 09:26h

Actes en Defensa de la Cultura del Foc

Promoguts per Diables, La Satànica i Diablons de Sant Andreu amb colles d'arreu del país.

Dissabte 21 de març 2009 es va reunir a la plaça de l'edifici de l'Ajuntament de Sant Andreu de Palomar, una munió de colles de diables, diablons i bèsties de foc. Estaven convocats per Diables de Sant Andreu i La Satànica contra la Normativa Europea 23/2007 que preten limitar els Actes de Foc que porten fent les Colles de Diables i Bestiari de fa molts i molts anys al llarg dels PaIsos Catalans. Manifestació, actes i castell de foc final.

Des de les cinc de la tarda es van anar aplegant, coneixent-se i reconeixent-se, xerrant i comentant la nula sensibilitat europea i espanyola vers les tradicions del país. Van presentar-se, també, els Gegants de Sant Andreu i els Trabucaires, les bèsties de Trinifoc i colles i més colles de diables, majoritàriament infantils, ja que és a ells a qui més absurdament pot afectar la ditxosa Normativa.



Un cop hi van ser tots, es va iniciar una manifestació acolorida per carrers de Sant Andreu de Palomar, que va acabar a la plaça de Can Fabra. Un cop allà va afegir-s'hi un 'representant de les administracions europees', que va passejar-se provocant a, sobretot, la canalla.



Va haver-hi parlaments, de Diables de Sant Andreu, de la regidora del 'districte', de representants de les diverses colles andreuenques: La Satànica, TriniFoc i també de La Sagrera i es va fer una demostració del ridícul on pretenen fer anar a diableses i diables infantils amb el que se'ls autoritzaria, unes andròmines de pistó que feien 'pef!' i expulsaven paperets i serpentines. El 'representant europeu' es va prodigar en disertar sobre el nul 'perill' que això comporta.



Tot seguit es va demostrar com seria un Correfoc segons la Normativa. Quinze metres (!) de distància entre diables cremant carretilles i el públic. Prou de plantar-se asseguts a terra sota les espurnes cridant '-No passareu!'. El 'representant' va augurar que el proper Correfoc a Sant Andreu de Palomar s'hauria de fer a la Diagonal de Barcelona.



Bo i evidenciat el què podria suposar la Normativa, van començar els actes previstos. Ball de Gegants, trets de Trabucaires, foc de les bèsties, encesa de carretilles per diables grans i xics i castell de foc per acabar.





Tot següit els Manifestos que es van llegir:

MANIFEST DEL MÓN DEL FOC DE CATALUNYA


DIABLES DE SANT ANDREU

Molt bona tarda a totes i tots.

En primer lloc donar-vos les gracies, en nom de totes les colles que hem organitzat aquest acte , la presència de tots i totes avui aquí , per a donar suport en aquest acte en Defensa de la Cultura del Foc.

Aquest acte que surgeix plenament de la inquietud i la iniciativa de les diferents colles de diables de Sant Andreu , Trinitat i La Sagrera.

Avui ens trobem aquí per dir que no volem que una euronormativa s'emporti d'una sola volada, tota una Cultura del Foc tant arrelada a casa nostre.
En múliples representacions festives i culturals de la nostre vida diaria, el foc és el principal element.

La profesionalitat de les colles de diables i grups de foc de Catalunya en temes de seguretat i coneixement del foc es fa més que palesa en la munio d'actes culturals que es realitzem arreu (correfocs, espectacles, balls de besties...) i la baixa sinestralitat que aquests esdeveniments generen.
Si no s'arriva a una solució òptima per el món del foc per a resoldre el que proposa la nova euronormativa , no només ens veurem afectades les colles de diables besties i grups de foc, que podriem veure com desapareixem amb tota la nostra tasca cultural i social que desenvolupem en l'actual model de societat, si no que també tot el texit associatiu i festiu de Catalunya s'hi veurà afectat.

Però avui també es dia de festa i festa de la grossa perquè aquesta plaça s'omplirà de foc i música per a tothom que en vulgui gaudir i, una vegada més, els diables i les diableses estarem fent allò que millor sabem fer crear festa i il•lusió.

Tot seguit us escenificarem i llegirem algunes de les propostes que la normativa europea si no s'hi fa res preten inmplantar.

El passat 3 de febrer, es va publicar al BOE número 30 l’ordre 174/2007 de 31 de gener per la qual s’actualitzen les instruccions tècniques complementaries 8, 15, 19 i 23 del Reglament d’Explosius aprovat per Real Decret 230/1998 de 16 de febrer, en el qual s’estableixen les següents limitacions per l’ús dels artificis pirotècnics:

- Classe I: majors de 12 anys.
- Classe II: majors de 16 anys.
- Classe III: majors de 18 anys.
- Als menors de 12 anys queda prohibit el subministrament i ús d’artificis pirotècnics, amb l’excepció dels pistons de percussió per a joguines.

Per aquelles persones que no ho sapiguen ara pujarà un company que us ensenyarà que es el que podria utilitzar com a pirotècnia en un correfoc.
Home jo no se vosaltres però a mi em costa de veure un correfoc així, no seria ben bé un correfoc!!!!

Dins la normativa 2007 també proposa que la distancia entre l'artefacte pirotècnic i la persona que hi participa sigui de 15 metres, el que no especifica és si també la persona que la manipula també ha d'estar a 15 metres, perquè llavors voldria dir que hauriem de tenir masses de 15 metres d'alçada.

Aquesta llei també diu que potser no podrem manipular pirotècnia , per a realitzar els nostres castells de focs , que tantes festes majors , actes i espectacles han clausurat.

Això a més a més suposarà que nomès aquelles empreses profesionalitzades puguin realitzar aquesta activitat , empenyent a comissions de festes , col•lectius , associacions i ajuntaments, a contractar els seus serveis per fer una cosa que sempre haviem fet les colles de diables.

És per aixó que en finalitzar encendrem 4 bateries, com sempre hem fet perquè, es la millor manera d'acabar una trobda com aquesta.

Tot seguit us llegirem un manifest en defensa de la cultura del foc i del reconeixement de les colles infantils que avui en tan bona representació estan aquí.

Davant d’aquest fet normatiu, que limita i restreny l’ús dels materials pirotècnics en els grups de foc de la cultura popular catalana, volem fer les següents consideracions:


DIABLES DE TRINIFOC

Els materials pirotècnic són utilizats en les diferents manifestacions de cultura popular i tradicional des del segle XIV i formen part indiscutible del patrimoni immaterial de la Cultura Catalana. Avui es manté viva la tradició a Catalunya amb milers de actes de foc anuals, per part de Diables, Besties de Foc i Colles Infantils. Amb la vigència de la Transposició de la Directiva Europea, suposarà la desaparició de tots els grups de cultura popular i tradicional amb foc i una tradició amb mes de 800 anys d’historia.

- 1. Els actes de foc, amb la participació dels infants i joves, formen part de l’arrel popular i tradicional de les festes a Catalunya. Els grups de foc constitueixen, en l’actualitat, una de les manifestacions més característiques de les festes populars catalanes.
- 2. Els nostres infants i jovent tenen un bon coneixement de la pirotècnia que utilitzen, dels seus efectes lúdics i també dels perills que comporta el seu ús.
- 3. Les associacions culturals –grups de foc- que aglutinen els infants i joves participants, compleixen tots els requisits legals, com a entitats sense ànim de lucre que són, i el seu objectiu principal és fer perdurar les tradicions de la nostra cultura i aconseguir que la gent les conegui i en gaudeixi.
- 4. És inherent en el funcionament dels grups de foc, la formació i l’educació en els diferents valors de respecte i convivència per a donar a la festa la necessària complicitat de participació a la resta de conciutadans/es. L’objectiu comú és fer de la cultura del foc un espai de trobada, de convivència i d'integració.


DIABLES DE LA SAGRERA

- 5. El futur de les tradicions i de la Cultura Popular del nostre país es troba en els més petits. Ells són la saba renovadora, per això cal la potenciació, la continuació i la protecció per part de les administracions, dels col•lectius culturals i socials que esdevenen la cultura pròpia de cada ‘autonomia’.
- 6. A Catalunya, existeixen més de 200 colles de diables i bestiari de foc, integrades per infants i joves que fan de la manifestació cultural a través del foc la seva prioritat de donar a conèixer la nostra cultura popular, i s’ha de tenir en compte que hi ha alguns grups de foc que porten més de 25 anys fent gaudir de la festa arreu del món.
- 7. L’estadística de sinistralitat causada per grups de foc, és mínima, no supera en cap moment la produïda per altres grups culturals.
- 8. Tots entenem que s’ha de regular l’ús dels artefactes pirotècnics, però tanmateix és important que es diferencïi l’ús esporàdic de l’ús concret de les manifestacions culturals.


LA SATANICA DE SANT ANDREU

- 9. Els infants i joves, que participen dels actes de foc, ni manipulen ni encenen la pirotècnia que els és necessària, van ben protegits, mantenen les distàncies de seguretat, actuen sempre amb els estris adequats procurant no envair l’espai reservat al públic i respectant les normatives vigents sobre l’ús de l’espai públic.
- 10. Les activitats de foc que desenvolupen els infants i joves, estan sempre en coneixement dels seus tutors legals, els quals donen l’autorització pertinent i acompanyen al menor en els actes que es celebren.
- 11. Recordem que algunes manifestacions culturals en les que intervenen els infants i joves, han estat reconegudes com a representants del patrimoni cultural català i en alguns casos del patrimoni universal: Balls de Diables, Correfocs de Festes Majors, Akelarre, els Tres Tombs Infernals, la Fil•loxera, Festes de Santa Eulàlia (la festa dels nens i nenes), Festes de la Mercè, Patum.

Els grups de foc que treballem i participem amb els infants i joves, pensem que ha arribat l’hora, que per part de les administracions competents, se'ns reconegui el fet i la tradició cultural que representem, alhora que se’ns tingui en compte en qualsevol normativa que se’n derivi de la nostra activitat cultural, donant reconeixement a la nostra participació en les diferents festes tradicionals que es donen en el nostre país, amb les característiques i necessitats específiques que aquest fet cultural comporta.

Per tot això, demanem al ministeri espanyol d´industria, turisme i comerç així com al govern de la Generalitat (Centre de Promoció de la cultura) Diputació i Ajuntaments, la seva implicació per a que es mantingui les nostres tradicions, la nostre cultura en el món del foc, i que totes les colles de diables grans i infantils siguin reconegudes, volem que l’edat d’un diable infantil per llençar una carretilla sigui de sis anys, aquesta es la nostra tradició.

 
StAP en Defensa de la Cultura del Foc
tornar

Versió per imprimirEnviar a un amic

CC

IQUA