VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb  
DIMARTS, 16/10/2007 - 06:00h

(16/10/07). Vilassar de Mar atura la regeneració de la platja perquè «no serveix de res»

L'alcalde considera que fer aquesta operació a la tardor suposa una «pèrdua de temps i diners»

El consistori ja ha comunicat a la Demarcació de Costes que no vol que arribi el vaixell. Segons el govern de CiU, aquesta despesa «no té cap tipus d'utilitat», ja que a Vilassar de Mar tenen comprovat que els temporals de la tardor es tornen a emportar la sorra abans que arribi l'estiu. Altres municipis afectats històricament, com ara Cabrera de Mar, encara no han rebut cap proposta de l'Estat espanyol.

«Aquest sistema malmet de manera clara el fons marí, i no volem que es faci aquesta operació», va afirmar l'alcalde de Vilassar de Mar, Joaquim Ferrer (CiU). De fet, ja s'ha aturat la regeneració de la sorra de la platja que s'havia de fer a la tardor mitjançant el vaixell d'extracció i que, fins i tot, ja estava aprovada. Ferrer considera que posar a punt la platja a la tardor «és una bestiesa» perquè, quan arriba l'estiu, els temporals que hi ha hagut durant l'any han engolit la platja.

Ferrer també va assegurar que Vilassar de Mar ha decidit de manera unilateral que no volia que es fessin aquests treballs davant de les costes del municipi. De fet, des de fa anys, CiU es mostra contrària a aquest tipus d'actuacions. Des de Vilassar de Mar, el que es demana a l'Estat espanyol és que «no malgasti diners» i que els utilitzi per arreglar el passeig marítim. «Volem que es pugui anar a peu des de Cabrera fins al Masnou per un passeig marítim en condicions», va reclamar l'alcalde, que també va afirmar que aquesta és una de les prioritats de l'equip de govern.

D'altra banda, Cabrera de Mar –un dels pobles que històricament han estat dels més afectats pels temporals– encara no ha rebut cap notificació del Ministeri de Medi Ambient per informar-lo de l'arribada del vaixell de dragatge i de l'operació de regeneració de la platja, segons va explicar l'alcalde del municipi, Jaume Borràs (CiU). «La situació no és tan dramàtica com la de l'any passat», hi va afegir, però, l'alcalde.

El director general de la Demarcació de Costes, Manuel Novoa, no va poder ser localitzat per aquest diari. (font: Adela Genís, El Punt)

Els precedents

Una operació fallida des de fa anys. Després d'anys de reclamar una regeneració que era un deute històric, la draga va arribar a la població de Vilassar de Mar pels volts de Nadal del 2005. Va deixar una gran extensió de sorra, va abocar-ne un total d'un milió de metres cúbics a la zona, però la sorra no va durar ni un mes. La platja va ser del tot inexistent. Els temporals i el vent van provocar que la regeneració duta a terme –també a Cabrera i Premià de Mar–, que va costar més de sis milions d'euros al Ministeri de Medi Ambient, fos inútil perquè no va arribar ni a l'estiu. Després dels resultats de les últimes regeneracions, es demostra que no hi ha solucions miraculoses, encara que continua havent-hi propostes agosarades i molt costoses: des de fer espigons submarins fins a desmantellar ports esportius. La situació de Cabrera i Premià de Mar no és tan dramàtica perquè s'han dut a terme més actuacions.

 
tornar

Versió per imprimirEnviar a un amic

CC

IQUA